Uit onderzoek door Kind en Gezin blijkt dat momenteel nog 24 kinderdagverblijven uit de Vlaamse rand rond Brussel niet voldoen aan de taalvereisten die de Vlaamse regering hen oplegt in het nieuwe kinderopvangdecreet. Als de kinderdagverblijven tegen maart 2017 het gevraagde taalniveau niet halen, dreigen ze hun vergunning te verliezen. Dat meldt Ring-TV en wordt bevestigd door Kind en Gezin.

Al sinds 2009 taalvereiste

Het decreet stipuleert dat de verantwoordelijke van een kinderdagverblijf en minstens één verzorgster het Nederlands machtig moeten zijn. Voor de verantwoordelijke bestaat deze taalvereiste overigens al sinds 2009. Enkele faciliteitengemeenten en kinderdagverblijven protesteerden eerder tegen deze maatregel.

Volgens woordvoerster Leen Du Bois van Kind en Gezin is de maatregel belangrijk opdat de verantwoordelijken de richtlijnen goed kunnen begrijpen en met ouders in het Nederlands kunnen communiceren. Dat is overigens de reden waarom het Grondwettelijk Hof na een klacht van de Franse Gemeenschap en Gemeenschapscommissie de taalvereiste behield.

'Haalbaar tegen 2017'

Kind en Gezin gaat de 24 kinderdagverblijven voortaan stapsgewijs begeleiden om het gewenste taalniveau alsnog te behalen. "We gaan hen vragen hun taalniveau te testen in het 'Huis van het Nederlands' en aanmoedigen om een taalcursus te volgen. Normaal moet het voor hen haalbaar zijn om tegen 2017 deze taalkennis te behalen en we hopen dat het niet nodig zal zijn om om die reden vergunningen op te heffen. We zijn overigens positief gestemd want al veel voorzieningen halen een behoorlijk taalniveau", aldus Leen Du Bois. (Belga/WB)

Uit onderzoek door Kind en Gezin blijkt dat momenteel nog 24 kinderdagverblijven uit de Vlaamse rand rond Brussel niet voldoen aan de taalvereisten die de Vlaamse regering hen oplegt in het nieuwe kinderopvangdecreet. Als de kinderdagverblijven tegen maart 2017 het gevraagde taalniveau niet halen, dreigen ze hun vergunning te verliezen. Dat meldt Ring-TV en wordt bevestigd door Kind en Gezin.Het decreet stipuleert dat de verantwoordelijke van een kinderdagverblijf en minstens één verzorgster het Nederlands machtig moeten zijn. Voor de verantwoordelijke bestaat deze taalvereiste overigens al sinds 2009. Enkele faciliteitengemeenten en kinderdagverblijven protesteerden eerder tegen deze maatregel. Volgens woordvoerster Leen Du Bois van Kind en Gezin is de maatregel belangrijk opdat de verantwoordelijken de richtlijnen goed kunnen begrijpen en met ouders in het Nederlands kunnen communiceren. Dat is overigens de reden waarom het Grondwettelijk Hof na een klacht van de Franse Gemeenschap en Gemeenschapscommissie de taalvereiste behield. Kind en Gezin gaat de 24 kinderdagverblijven voortaan stapsgewijs begeleiden om het gewenste taalniveau alsnog te behalen. "We gaan hen vragen hun taalniveau te testen in het 'Huis van het Nederlands' en aanmoedigen om een taalcursus te volgen. Normaal moet het voor hen haalbaar zijn om tegen 2017 deze taalkennis te behalen en we hopen dat het niet nodig zal zijn om om die reden vergunningen op te heffen. We zijn overigens positief gestemd want al veel voorzieningen halen een behoorlijk taalniveau", aldus Leen Du Bois. (Belga/WB)