Bij een ongeval met een Belgische schoolbus in Zwitserland zijn zeker 28 mensen omgekomen. Onder hen 22 kinderen. De 28 mensen die het leven verloren, zijn allemaal Belgen. Dat heeft de Zwitserse politie bekendgemaakt. Er zaten ook 7 kinderen uit Nederland op de bus.

De meeste slachtoffers zouden kinderen uit de school van Lommel zijn. Zij zaten vooraan, de kinderen van Heverlee achteraan. Onbevestigde bronnen hebben het over 18 kinderen uit Lommelse school, 4 uit Heverlee. Alle leraars zouden vooraan hebben gezeten. Er is al van een leraar geweten dat hij het leven liet bij het ongeval.

Tunnel op de A9

Het ongeval deed zich voor in een tunnel op de A9 in de buurt van Sierre. Dat maakte de Zwitserse politie van het kanton Wallis bekend.

Die tunnel nabij het Zwitserse Sierre, werd ingehuldigd in november 1999. Elke dag rijden er circa 15.000 voertuigen door de 2,5 kilometer lange tunnel. De wegendienst van het kanton Wallis spreekt van een "gemiddelde dagelijkse trafiek".

De tunnel op de A9 telt twee kokers van elk twee rijvakken, zonder pechstrook. In de tunnel waar het ongeval plaatsvond, is er wel een veiligheidsruimte. Net op die plaats crashte de bus.

Maximumsnelheid van 100 kilometer per uur

De maximumsnelheid in de tunnel bedraagt 100 kilometer per uur. Er werd niet gewerkt. "De laatste grote schoonmaak vond plaats in de lente van 2011", luidt het bij de wegendienst van het kanton Wallis.

Het wrak van de bus werd in de loop van de ochtend uit de tunnel getakeld. De weg is weer vrijgegeven voor het verkeer. De schoolbus was op de terugweg naar huis na een skivakantie in de Val d'Anniviers. Aan boord van de bus waren 58 mensen. Het gaat om schoolkinderen en hun begeleiders uit scholen in het Limburgse Lommel en het Vlaams-Brabantse Heverlee.

Onbekende reden

Om een nog onbekende reden verloor de buschauffeur de controle over het stuur. De bus week af van zijn traject en kwam met volle kracht tegen een zijkant van de tunnel terecht. Dat was ter hoogte van een is in de tunnel. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) noemt het ongeval "onbegrijpelijk".

Bij de klap kwamen 28 inzittenden om het leven. Het gaat om 22 kinderen, 2 buschauffeurs en 4 begeleiders.

Bij het ongeval raakte een groot aantal passagiers gewond. Ze zijn overgebracht naar ziekenhuizen in de omgeving van Wallis: in Sierre, Sion, Martigny, Viège, Berne en Lausanne.

De familie van de slachtoffers zijn onderweg naar de plaats van de ramp. Ze zullen ter plaatse psychologische hulp krijgen.

Sint-Lambertusschool Heverlee

In de bus zaten een aantal kinderen uit de Sint-Lambertusschool in Heverlee. Dat meldt de woordvoerder van de Leuvense lokale politie, Marc Vranckx. De Leuvense politie heeft alle ouders verwittigd en uitgenodigd zodat ze kunnen opgevangen worden door de dienst slachtofferhulp en door psychologen van het universitair ziekenhuis Gasthuisberg. Daarvoor is ook het medisch interventieplan van de stad Leuven in werking gesteld.

Voor de psychologische opvang van de ouders en de leerkrachten van de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel zijn mensen van slachtofferbejegening van de politie en van de dienst dringende sociale interventie (DSI) van het Rode Kruis Vlaanderen aanwezig.

"We proberen de ouders zo goed mogelijk bij te staan en uiteraard is ook de lokale overheid nauw betrokken. Een zevental mensen van de dienst slachtofferbejegening van de politie is aanwezig en onze mensen'', vertelt Karoline Vangronsveld, adjunct-provincieverantwoordelijke DSI van het Rode Kruis in Limburg.

Wachten draaglijk maken

"Informatie over de kinderen is nog niet beschikbaar, ook niet over de volwassenen. Er is geen bevestigde informatie, ook niet voor de ouders. De ouders zijn uiteraard zeer ongeduldig en willen weten hoe het met hun kind gaat. We proberen het wachten zo draaglijk mogelijk te maken. Op de vliegtuigen naar Zwitserland gaan mensen mee van Defensie, het Rode Kruis en de dienst slachtofferbejegening'', aldus Vangronsveld.

Volgens de politiewoordvoerder is het nog niet duidelijk hoeveel kinderen uit Heverlee bij het ongeval zijn omgekomen en hoeveel er gewond geraakt zijn. "Op dit moment is de informatie nog zeer schaars", zegt de woordvoerder.

"Dat maakt het er voor de ouders niet makkelijker op. Iedereen is zeer ongerust en de onzekerheid knaagt. Daarom hebben we ook beroep gedaan op zoveel mogelijk medische en psychologische bijstand zodat iedereen voldoende kan ondersteund worden."

'Grote onzekerheid'

De politie van Heverlee "is in de eerste plaats bezig met psychosociale begeleiding." In tweede instantie, laat de politiecommissaris weten, is er nood aan juiste informatie. Zij staan in rechtstreeks contact met Buitenlandse Zaken en Zwitserland. "Er is nood aan juiste informatie, want er is erg veel onzekerheid".

Basisschool 't Stekske Lommel

In de bus zaten ook kinderen uit de stedelijke basisschool "'t Stekske" uit het Lommelse gehucht Lommel-Kolonie. Dat heeft de schepen van onderwijs van Lommel Geert Jansen (Open VLD) bevestigd. "Het is een zeer tragisch ongeval. We zijn volop bezig de leerkrachten te contacteren. Het gaat om kinderen van basisschool 't Stekske in Lommel-Kolonie", zo liet de schepen van onderwijs in een korte reactie weten.

Ouders wensen niet gefilmd te worden

De lessen zijn afgelast, maar voor ouders die geen opvang hebben, is er wel opvang in de school voorzien. In de school 't Stekske is ook de kleuterschool ondergebracht.

"Ik wens nog eens namens de ouders, die naar Zwitserland gaan, bekend te maken dat ze niet gefilmd of gefotografeerd willen worden als ze hier in Lommel de bus opstappen", aldus nog de brandweercommandant. Aan de school is ook te horen dat de kinderen van de school in het verleden met de trein op sneeuwklassen gingen, maar dat de twee laatste jaren telkens met een bus gereisd werd.

Ook zeven Nederlandse kinderen op bus
Op de bus zaten niet alleen Belgen. Onder de leerlingen van stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel op de bus bevonden zich ook zeven kinderen met de Nederlandse nationaliteit. Dat heeft de Lommelse brandweercommandant Jan Jorissen gezegd aan de schoolpoorten in Lommel.

Op de verongelukte bus zaten in totaal 22 kinderen en twee leerkrachten van de Lommelse basisschool. De identiteit van de dodelijke slachtoffers is nog niet bekend.

Legervliegtuig voor ouders

"De kinderen waren op de terugweg van sneeuwklassen. Het aantal slachtoffers dat uit Lommel zou komen, is nog niet geweten. In de betrokken bus zaten kinderen van twee basisscholen, waarvan eentje uit Lommel, en jongeren uit het hoger onderwijs. Er zijn ook leerkrachten bij betrokken. Er is ook een legervliegtuig geregeld om de ouders op de plaats van het ongeval te krijgen", aldus onderwijsschepen Jansen.

Buitenlandse Zaken legt twee Embraer-vliegtuigen van het leger in om ouders van de bij het busongeval betrokken kinderen naar Zwitersland te vliegen en eventueel gewonde kinderen te repatriëren. Dat is bij Buitenlandse Zaken vernomen.

Om 12 uur vertrekken de vliegtuigen naar Zwitserland. Er is voor de ouders voor drie dagen en drie nachten opvang voorzien. Aan boord van de vliegtuigen die de nabestaaanden naar Zwitserland zullen vliegen, zal psychologische begeleiding voorzien worden. De betrokken families worden gevraagd om contact op te nemen met de Christelijke Mutualiteiten, die de sneeuwklassen voor de scholen organiseerden.

Burgemeester van Lommel Peter Vanvelthoven (SP.A) en de Leuvense schepen van Onderwijs, Mohamed Ridouani, konden nog niet veel meer informatie geven. Zij worden met mondjesmaat ingelicht via Buitenlandse Zaken.

Vanvelthoven laat weten dat alle ouders verwittigd worden. Hij laat in de school zelf opvang organiseren.

Crisiscentrum

Het ministerie van buitenlandse zaken heeft een crisiscentrum opgericht. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is op werkbezoek in het Vietnamese Hanoi. Hij heeft vandaaruit de Belgische ambassadeur in Zwitserland naar de plaats van het ongeval gestuurd. (EE/SD)

De hulplijn van de politie is bereikbaar op 0041 848 112 117 of op het nieuw crisisnummer 02 501 40 00.

Bij een ongeval met een Belgische schoolbus in Zwitserland zijn zeker 28 mensen omgekomen. Onder hen 22 kinderen. De 28 mensen die het leven verloren, zijn allemaal Belgen. Dat heeft de Zwitserse politie bekendgemaakt. Er zaten ook 7 kinderen uit Nederland op de bus.De meeste slachtoffers zouden kinderen uit de school van Lommel zijn. Zij zaten vooraan, de kinderen van Heverlee achteraan. Onbevestigde bronnen hebben het over 18 kinderen uit Lommelse school, 4 uit Heverlee. Alle leraars zouden vooraan hebben gezeten. Er is al van een leraar geweten dat hij het leven liet bij het ongeval. Tunnel op de A9Het ongeval deed zich voor in een tunnel op de A9 in de buurt van Sierre. Dat maakte de Zwitserse politie van het kanton Wallis bekend. Die tunnel nabij het Zwitserse Sierre, werd ingehuldigd in november 1999. Elke dag rijden er circa 15.000 voertuigen door de 2,5 kilometer lange tunnel. De wegendienst van het kanton Wallis spreekt van een "gemiddelde dagelijkse trafiek". De tunnel op de A9 telt twee kokers van elk twee rijvakken, zonder pechstrook. In de tunnel waar het ongeval plaatsvond, is er wel een veiligheidsruimte. Net op die plaats crashte de bus. Maximumsnelheid van 100 kilometer per uurDe maximumsnelheid in de tunnel bedraagt 100 kilometer per uur. Er werd niet gewerkt. "De laatste grote schoonmaak vond plaats in de lente van 2011", luidt het bij de wegendienst van het kanton Wallis. Het wrak van de bus werd in de loop van de ochtend uit de tunnel getakeld. De weg is weer vrijgegeven voor het verkeer. De schoolbus was op de terugweg naar huis na een skivakantie in de Val d'Anniviers. Aan boord van de bus waren 58 mensen. Het gaat om schoolkinderen en hun begeleiders uit scholen in het Limburgse Lommel en het Vlaams-Brabantse Heverlee. Onbekende reden Om een nog onbekende reden verloor de buschauffeur de controle over het stuur. De bus week af van zijn traject en kwam met volle kracht tegen een zijkant van de tunnel terecht. Dat was ter hoogte van een is in de tunnel. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) noemt het ongeval "onbegrijpelijk". Bij de klap kwamen 28 inzittenden om het leven. Het gaat om 22 kinderen, 2 buschauffeurs en 4 begeleiders. Bij het ongeval raakte een groot aantal passagiers gewond. Ze zijn overgebracht naar ziekenhuizen in de omgeving van Wallis: in Sierre, Sion, Martigny, Viège, Berne en Lausanne. De familie van de slachtoffers zijn onderweg naar de plaats van de ramp. Ze zullen ter plaatse psychologische hulp krijgen. Sint-Lambertusschool HeverleeIn de bus zaten een aantal kinderen uit de Sint-Lambertusschool in Heverlee. Dat meldt de woordvoerder van de Leuvense lokale politie, Marc Vranckx. De Leuvense politie heeft alle ouders verwittigd en uitgenodigd zodat ze kunnen opgevangen worden door de dienst slachtofferhulp en door psychologen van het universitair ziekenhuis Gasthuisberg. Daarvoor is ook het medisch interventieplan van de stad Leuven in werking gesteld. Voor de psychologische opvang van de ouders en de leerkrachten van de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel zijn mensen van slachtofferbejegening van de politie en van de dienst dringende sociale interventie (DSI) van het Rode Kruis Vlaanderen aanwezig. "We proberen de ouders zo goed mogelijk bij te staan en uiteraard is ook de lokale overheid nauw betrokken. Een zevental mensen van de dienst slachtofferbejegening van de politie is aanwezig en onze mensen'', vertelt Karoline Vangronsveld, adjunct-provincieverantwoordelijke DSI van het Rode Kruis in Limburg. Wachten draaglijk maken"Informatie over de kinderen is nog niet beschikbaar, ook niet over de volwassenen. Er is geen bevestigde informatie, ook niet voor de ouders. De ouders zijn uiteraard zeer ongeduldig en willen weten hoe het met hun kind gaat. We proberen het wachten zo draaglijk mogelijk te maken. Op de vliegtuigen naar Zwitserland gaan mensen mee van Defensie, het Rode Kruis en de dienst slachtofferbejegening'', aldus Vangronsveld. Volgens de politiewoordvoerder is het nog niet duidelijk hoeveel kinderen uit Heverlee bij het ongeval zijn omgekomen en hoeveel er gewond geraakt zijn. "Op dit moment is de informatie nog zeer schaars", zegt de woordvoerder. "Dat maakt het er voor de ouders niet makkelijker op. Iedereen is zeer ongerust en de onzekerheid knaagt. Daarom hebben we ook beroep gedaan op zoveel mogelijk medische en psychologische bijstand zodat iedereen voldoende kan ondersteund worden." 'Grote onzekerheid'De politie van Heverlee "is in de eerste plaats bezig met psychosociale begeleiding." In tweede instantie, laat de politiecommissaris weten, is er nood aan juiste informatie. Zij staan in rechtstreeks contact met Buitenlandse Zaken en Zwitserland. "Er is nood aan juiste informatie, want er is erg veel onzekerheid". Basisschool 't Stekske LommelIn de bus zaten ook kinderen uit de stedelijke basisschool "'t Stekske" uit het Lommelse gehucht Lommel-Kolonie. Dat heeft de schepen van onderwijs van Lommel Geert Jansen (Open VLD) bevestigd. "Het is een zeer tragisch ongeval. We zijn volop bezig de leerkrachten te contacteren. Het gaat om kinderen van basisschool 't Stekske in Lommel-Kolonie", zo liet de schepen van onderwijs in een korte reactie weten. Ouders wensen niet gefilmd te wordenDe lessen zijn afgelast, maar voor ouders die geen opvang hebben, is er wel opvang in de school voorzien. In de school 't Stekske is ook de kleuterschool ondergebracht. "Ik wens nog eens namens de ouders, die naar Zwitserland gaan, bekend te maken dat ze niet gefilmd of gefotografeerd willen worden als ze hier in Lommel de bus opstappen", aldus nog de brandweercommandant. Aan de school is ook te horen dat de kinderen van de school in het verleden met de trein op sneeuwklassen gingen, maar dat de twee laatste jaren telkens met een bus gereisd werd.Ook zeven Nederlandse kinderen op bus Op de bus zaten niet alleen Belgen. Onder de leerlingen van stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel op de bus bevonden zich ook zeven kinderen met de Nederlandse nationaliteit. Dat heeft de Lommelse brandweercommandant Jan Jorissen gezegd aan de schoolpoorten in Lommel. Op de verongelukte bus zaten in totaal 22 kinderen en twee leerkrachten van de Lommelse basisschool. De identiteit van de dodelijke slachtoffers is nog niet bekend. Legervliegtuig voor ouders"De kinderen waren op de terugweg van sneeuwklassen. Het aantal slachtoffers dat uit Lommel zou komen, is nog niet geweten. In de betrokken bus zaten kinderen van twee basisscholen, waarvan eentje uit Lommel, en jongeren uit het hoger onderwijs. Er zijn ook leerkrachten bij betrokken. Er is ook een legervliegtuig geregeld om de ouders op de plaats van het ongeval te krijgen", aldus onderwijsschepen Jansen.Buitenlandse Zaken legt twee Embraer-vliegtuigen van het leger in om ouders van de bij het busongeval betrokken kinderen naar Zwitersland te vliegen en eventueel gewonde kinderen te repatriëren. Dat is bij Buitenlandse Zaken vernomen. Om 12 uur vertrekken de vliegtuigen naar Zwitserland. Er is voor de ouders voor drie dagen en drie nachten opvang voorzien. Aan boord van de vliegtuigen die de nabestaaanden naar Zwitserland zullen vliegen, zal psychologische begeleiding voorzien worden. De betrokken families worden gevraagd om contact op te nemen met de Christelijke Mutualiteiten, die de sneeuwklassen voor de scholen organiseerden. Burgemeester van Lommel Peter Vanvelthoven (SP.A) en de Leuvense schepen van Onderwijs, Mohamed Ridouani, konden nog niet veel meer informatie geven. Zij worden met mondjesmaat ingelicht via Buitenlandse Zaken. Vanvelthoven laat weten dat alle ouders verwittigd worden. Hij laat in de school zelf opvang organiseren.Crisiscentrum Het ministerie van buitenlandse zaken heeft een crisiscentrum opgericht. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is op werkbezoek in het Vietnamese Hanoi. Hij heeft vandaaruit de Belgische ambassadeur in Zwitserland naar de plaats van het ongeval gestuurd. (EE/SD)