210 aanhoudingen na manifestatie tegen De Wever

Dyab Abou Jahjah werd als laatste afgevoerd door de politie © BELGA

Bij de manifestatie op de Antwerpse Grote Markt tegen burgemeester Bart De Wever (N-VA), waartoe de burgerbeweging Movement X van Dyab Abou Jahjah had opgeroepen, zijn uiteindelijk 210 deelnemers bestuurlijk aangehouden. Ze krijgen een GAS-boete.

Dat heeft de Antwerpse politie bekendgemaakt.

De manifestanten werden met bussen afgevoerd naar het hoofdkantoor aan de Noorderlaan. Dyab Abou Jahjah zelf werd omstreeks 21 uur als allerlaatste in een combi gezet.

De meeste deelnemers werden meteen na aankomst aan de Noorderlaan weer vrijgelaten, een aantal “meer weerspannigen” zouden kort voor middernacht vrijgelaten zijn. De politie voerde ook één gerechtelijke arrestatie uit, met name van een man die een “individuele tegenmanifestatie” wilde houden en bovendien gewapend bleek.

Geen toestemming

De manifestatie van woensdagavond was opgevat als een vreedzame sit-in, met een erg divers deelnemersveld, en was bedoeld als protest tegen de recente uitspraken over discriminatie van burgemeester Bart De Wever. Ze was echter niet vooraf aangevraagd en dus niet toegelaten. Bovendien zijn betogingen op de Grote Markt – pal aan het stadhuis – sowieso in de regel verboden. De politie was daarom massaal aanwezig en omsingelde de menigte, net als bij de Pegida-manifestatie op het nabije Hendrik Conscienceplein enkele weken geleden. Ook toen werden alle deelnemers bestuurlijk aangehouden, kregen ze een GAS-boete, maar mochten de meesten in tegenstelling tot woensdagavond na identificatie ter plaatse al beschikken.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content