Dat heeft de Antwerpse politie bekendgemaakt.

De manifestanten werden met bussen afgevoerd naar het hoofdkantoor aan de Noorderlaan. Dyab Abou Jahjah zelf werd omstreeks 21 uur als allerlaatste in een combi gezet.

De meeste deelnemers werden meteen na aankomst aan de Noorderlaan weer vrijgelaten, een aantal "meer weerspannigen" zouden kort voor middernacht vrijgelaten zijn. De politie voerde ook één gerechtelijke arrestatie uit, met name van een man die een "individuele tegenmanifestatie" wilde houden en bovendien gewapend bleek.

Geen toestemming

De manifestatie van woensdagavond was opgevat als een vreedzame sit-in, met een erg divers deelnemersveld, en was bedoeld als protest tegen de recente uitspraken over discriminatie van burgemeester Bart De Wever. Ze was echter niet vooraf aangevraagd en dus niet toegelaten. Bovendien zijn betogingen op de Grote Markt - pal aan het stadhuis - sowieso in de regel verboden. De politie was daarom massaal aanwezig en omsingelde de menigte, net als bij de Pegida-manifestatie op het nabije Hendrik Conscienceplein enkele weken geleden. Ook toen werden alle deelnemers bestuurlijk aangehouden, kregen ze een GAS-boete, maar mochten de meesten in tegenstelling tot woensdagavond na identificatie ter plaatse al beschikken.

(Belga/RR)

Dat heeft de Antwerpse politie bekendgemaakt. De manifestanten werden met bussen afgevoerd naar het hoofdkantoor aan de Noorderlaan. Dyab Abou Jahjah zelf werd omstreeks 21 uur als allerlaatste in een combi gezet. De meeste deelnemers werden meteen na aankomst aan de Noorderlaan weer vrijgelaten, een aantal "meer weerspannigen" zouden kort voor middernacht vrijgelaten zijn. De politie voerde ook één gerechtelijke arrestatie uit, met name van een man die een "individuele tegenmanifestatie" wilde houden en bovendien gewapend bleek. De manifestatie van woensdagavond was opgevat als een vreedzame sit-in, met een erg divers deelnemersveld, en was bedoeld als protest tegen de recente uitspraken over discriminatie van burgemeester Bart De Wever. Ze was echter niet vooraf aangevraagd en dus niet toegelaten. Bovendien zijn betogingen op de Grote Markt - pal aan het stadhuis - sowieso in de regel verboden. De politie was daarom massaal aanwezig en omsingelde de menigte, net als bij de Pegida-manifestatie op het nabije Hendrik Conscienceplein enkele weken geleden. Ook toen werden alle deelnemers bestuurlijk aangehouden, kregen ze een GAS-boete, maar mochten de meesten in tegenstelling tot woensdagavond na identificatie ter plaatse al beschikken.(Belga/RR)