210.994 Belgen kregen belastinggeld terug met de post

© iStock
Simon Demeulemeester

Wie geen rekeningnummer doorgeeft aan de belastingdiensten, krijgt zijn eventuele terugbetaling via een postassignatie. Niet zo slim, vinden ze bij de FOD Financiën.

17 procent van de belastingplichtigen gaf in 2018 geen rekeningnummer door aan de fiscus. In het geval van 210.994 onder hen is dat niet verstandig: zij hebben recht op een terugbetaling. Wat doet de fiscus dan met het geld? ‘Zij zijn terugbetaald via een postassignatie’, zegt Francis Adyns van de Federale Overheidsdienst Financiën. Dan krijgt u een document in de bus waarmee u naar het postkantoor moet. ‘Daar wordt u dan uitbetaald in contanten.’ Bij de fiscus prefereren ze een overschrijving, omdat er nadelen verbonden zijn aan een postassignatie. ‘Zo bent u verplicht zich te verplaatsen naar het postkantoor. En het document kan verloren gaan of, erger, uit uw brievenbus gestolen worden en in uw plaats geïnd.’ De postassignatie is ook beperkt geldig. Wilt u die na drie maanden nog innen, dan moet u contact opnemen met de fiscus.

De postassignatie kan verloren gaan of uit uw brievenbus gestolen worden en in uw plaats geïnd.

Dit jaar zal in Tax-on-web, de site waarop u uw belastingaangifte kunt invullen, een pop-upvenster verschijnen wanneer uw rekeningnummer niet bekend is. Een fout rekeningnummer kan aangepast worden. Buitenlandse rekeningen vormen voor de fiscus geen probleem. ‘Het duurt hooguit een paar weken langer vooraleer het verschuldigde bedrag op die rekening staat.’

Voor het aanslagjaar 2017 (dat betrekking had op de inkomsten van 2016) betaalde de fiscus in totaal 5,27 miljard euro terug. Gemiddeld kreeg elke Belg 1405 euro terugbetaald. Wat het totale bedrag zal zijn voor het aanslagjaar 2018, weet de fiscus op 30 juni 2019.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content