Vlaanderen heeft 20.000 hectare waardevol bos dat zonevreemd is en mogelijk bedreigd is met kap. Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur, Joke Schauvliege (CD&V) wil de gebieden beter beschermen. Dat staat in De Standaard en Het Nieuwsblad.

De cijfers zijn afkomstig uit een studie van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Daaruit blijkt dat Vlaanderen 63.000 hectare zonevreemd bos telt. Die bossen liggen in woon-, industrie- of landbouwgebied. Daarvan is 20.000 hectare, of ongeveer een negende van alle bos in Vlaanderen (178.000 hectare), zeer waardevol en mogelijk met kap bedreigd.

Groengebied

Schauvliege wil over de kwestie gaan praten met haar collega van Ruimtelijke Ordening, Philippe Muyters (N-VA). "Om zeker te zijn dat we die waardevolle bossen kunnen behouden, zal ik met hem overleggen om zo veel mogelijk ervan als groengebied te laten inkleuren", zegt ze.

Voor de overige 40.000 hectare bos, dat minder waardevol en niet bedreigd is, wil Schauvliege met de gemeenten en de provincies naar een oplossing zoeken. (Belga/EE)

Vlaanderen heeft 20.000 hectare waardevol bos dat zonevreemd is en mogelijk bedreigd is met kap. Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur, Joke Schauvliege (CD&V) wil de gebieden beter beschermen. Dat staat in De Standaard en Het Nieuwsblad. De cijfers zijn afkomstig uit een studie van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Daaruit blijkt dat Vlaanderen 63.000 hectare zonevreemd bos telt. Die bossen liggen in woon-, industrie- of landbouwgebied. Daarvan is 20.000 hectare, of ongeveer een negende van alle bos in Vlaanderen (178.000 hectare), zeer waardevol en mogelijk met kap bedreigd. GroengebiedSchauvliege wil over de kwestie gaan praten met haar collega van Ruimtelijke Ordening, Philippe Muyters (N-VA). "Om zeker te zijn dat we die waardevolle bossen kunnen behouden, zal ik met hem overleggen om zo veel mogelijk ervan als groengebied te laten inkleuren", zegt ze. Voor de overige 40.000 hectare bos, dat minder waardevol en niet bedreigd is, wil Schauvliege met de gemeenten en de provincies naar een oplossing zoeken. (Belga/EE)