De wetenschappers ondervroegen de voorbije acht maanden 1.102 gebruikers van Facebook, representatief voor de Vlaamse bevolking. Daaruit blijkt dat het met de kennis van de Vlamingen rond het mediabeleid droevig is gesteld

Zo heeft tachtig procent van de burgers geen idee van de regels over 'product placement'. Ook kan amper acht procent van de Vlamingen correct inschatten hoeveel ze bijdragen voor de financiering van de openbare omroep, en slechts één op de vier weet wat de belangrijkste taken van de VRT zijn.

De kennis van de regels over nieuwe media is niet beter. "Zo weet twee op de drie Vlamingen niet op welke manier Facebook hun persoonsgegevens gebruikt", zegt Tim Raats (SMIT). "En nog een opmerkelijke vaststelling: jongeren scoren beduidend lager dan ouderen. Slechts één op de drie jongeren weet bijvoorbeeld dat ze een inbreuk op hun privacy kunnen aankaarten bij de privacycommissie, bij de Vlamingen ouder dan 35 jaar zijn dat twee respondenten op de drie."

Cursussen mediawijsheid

Het onderzoek geeft ook aan dat Vlamingen weinig vertrouwen hebben in de media-industrie en in de regulering ervan, aldus de wetenschapper. "De meerderheid is van mening dat één stem of klacht onvoldoende draagkracht heeft en dat enkel collectieve acties reële beleidsveranderingen in gang kunnen zetten."

De onderzoekers merken tot slot op dat Vlamingen zeer argwanend kijken naar de manier waarop sociale mediabedrijven met hun gegevens omspringen, en zeggen dat de overheid hierop moet toezien. "Aan de andere kant is het dan wel weer opvallend dat dit zich niet vertaalt in een grotere kennis van deze thema's." De wetenschappers pleiten voor meer cursussen mediawijsheid. (Belga/NSK)

De wetenschappers ondervroegen de voorbije acht maanden 1.102 gebruikers van Facebook, representatief voor de Vlaamse bevolking. Daaruit blijkt dat het met de kennis van de Vlamingen rond het mediabeleid droevig is gesteld Zo heeft tachtig procent van de burgers geen idee van de regels over 'product placement'. Ook kan amper acht procent van de Vlamingen correct inschatten hoeveel ze bijdragen voor de financiering van de openbare omroep, en slechts één op de vier weet wat de belangrijkste taken van de VRT zijn.De kennis van de regels over nieuwe media is niet beter. "Zo weet twee op de drie Vlamingen niet op welke manier Facebook hun persoonsgegevens gebruikt", zegt Tim Raats (SMIT). "En nog een opmerkelijke vaststelling: jongeren scoren beduidend lager dan ouderen. Slechts één op de drie jongeren weet bijvoorbeeld dat ze een inbreuk op hun privacy kunnen aankaarten bij de privacycommissie, bij de Vlamingen ouder dan 35 jaar zijn dat twee respondenten op de drie." Cursussen mediawijsheidHet onderzoek geeft ook aan dat Vlamingen weinig vertrouwen hebben in de media-industrie en in de regulering ervan, aldus de wetenschapper. "De meerderheid is van mening dat één stem of klacht onvoldoende draagkracht heeft en dat enkel collectieve acties reële beleidsveranderingen in gang kunnen zetten."De onderzoekers merken tot slot op dat Vlamingen zeer argwanend kijken naar de manier waarop sociale mediabedrijven met hun gegevens omspringen, en zeggen dat de overheid hierop moet toezien. "Aan de andere kant is het dan wel weer opvallend dat dit zich niet vertaalt in een grotere kennis van deze thema's." De wetenschappers pleiten voor meer cursussen mediawijsheid. (Belga/NSK)