Het gros (74) zijn mensen die in de terrorismedatabank staan en die de veiligheidsdiensten dus prioritair moeten opvolgen. Allemaal waren ze veroordeeld voor terreurmisdrijven sinds de opmars van IS en het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011.

Geens benadrukt dat geradicaliseerde gevangenen nooit zomaar worden vrijgelaten. Voordat ze de gevangenis verlaten, vertrekt een stroom van inlichtingen naar de bevoegde veiligheidsdiensten en naar de justitiehuizen die de ex-gevangenen opvolgen. Ook de lokale 'task forces' volgen volgens Geens iedereen die gelinkt wordt aan terrorisme, ongeacht of ze al in de gevangenis zaten.

Momenteel zitten nog 230 terroristen, handlangers, strijders en geradicaliseerde gedetineerden achter de gevangenismuren. Slechts 24 van hen zitten in de extra beveiligde en afgesloten 'DeRadEx'-afdelingen in Hasselt en Ittre. En amper 88 zitten in Vlaamse gevangenissen.

Het gros (74) zijn mensen die in de terrorismedatabank staan en die de veiligheidsdiensten dus prioritair moeten opvolgen. Allemaal waren ze veroordeeld voor terreurmisdrijven sinds de opmars van IS en het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011. Geens benadrukt dat geradicaliseerde gevangenen nooit zomaar worden vrijgelaten. Voordat ze de gevangenis verlaten, vertrekt een stroom van inlichtingen naar de bevoegde veiligheidsdiensten en naar de justitiehuizen die de ex-gevangenen opvolgen. Ook de lokale 'task forces' volgen volgens Geens iedereen die gelinkt wordt aan terrorisme, ongeacht of ze al in de gevangenis zaten. Momenteel zitten nog 230 terroristen, handlangers, strijders en geradicaliseerde gedetineerden achter de gevangenismuren. Slechts 24 van hen zitten in de extra beveiligde en afgesloten 'DeRadEx'-afdelingen in Hasselt en Ittre. En amper 88 zitten in Vlaamse gevangenissen.