De regering-Di Rupo beperkte het recht op een inschakelingsuitkering tot 3 jaar en die periode loopt op 1 januari af. Onder de huidige minister van Werk Kris Peeters (CD&V) worden de regels nog strenger gemaakt, meldt de VRT.

Jongeren die stoppen met de school en na een jaar nog altijd geen werk hebben, krijgen een inschakelingsuitkering. Vroeger was die onbeperkt in de tijd, maar de regering-Di Rupo besliste om het recht in te perken tot 3 jaar. Wie na die periode geen of onvoldoende werkervaring kan voorleggen, verliest zijn uitkering.

Een nieuwe raming van de RVA schat dat het gaat om zo'n 16.900 mensen die op 1 januari hun uitkering zien stopgezet worden. In de loop van het jaar zouden er daar nog eens 3.000 bijkomen.

OCMW

Het doel van de maatregelen is besparen. Dat zou wel kunnen betekenen dat wie nu zijn uitkering verliest, aanklopt bij het OCMW. De OCMW's van hun kant vrezen alvast een overrompeling.

"Ik hoop dat de jongeren een tandje zullen bijsteken om alsnog werk te vinden", zegt minister Peeters in een reactie aan de VRT. "Voor sommigen zal dit niet lukken, en zij zullen wellicht bij het OCMW aankloppen. Maar wij doen er alles aan om dat te vermijden en daar dragen ook de ministers van Onderwijs en Werk in de deelstaten hun steentje toe bij, met systemen zoals bijvoorbeeld duaal leren en werken en stages op de werkvloer", aldus de minister.

De vakbonden vrezen dat vooral laaggeschoolde jongeren door de nieuwe maatregelen in de armoede zullen terechtkomen, omdat er in de huidige crisisperiode voor hen eenvoudigweg weinig werk is.

(Belga/BO)

De regering-Di Rupo beperkte het recht op een inschakelingsuitkering tot 3 jaar en die periode loopt op 1 januari af. Onder de huidige minister van Werk Kris Peeters (CD&V) worden de regels nog strenger gemaakt, meldt de VRT. Jongeren die stoppen met de school en na een jaar nog altijd geen werk hebben, krijgen een inschakelingsuitkering. Vroeger was die onbeperkt in de tijd, maar de regering-Di Rupo besliste om het recht in te perken tot 3 jaar. Wie na die periode geen of onvoldoende werkervaring kan voorleggen, verliest zijn uitkering. Een nieuwe raming van de RVA schat dat het gaat om zo'n 16.900 mensen die op 1 januari hun uitkering zien stopgezet worden. In de loop van het jaar zouden er daar nog eens 3.000 bijkomen.Het doel van de maatregelen is besparen. Dat zou wel kunnen betekenen dat wie nu zijn uitkering verliest, aanklopt bij het OCMW. De OCMW's van hun kant vrezen alvast een overrompeling."Ik hoop dat de jongeren een tandje zullen bijsteken om alsnog werk te vinden", zegt minister Peeters in een reactie aan de VRT. "Voor sommigen zal dit niet lukken, en zij zullen wellicht bij het OCMW aankloppen. Maar wij doen er alles aan om dat te vermijden en daar dragen ook de ministers van Onderwijs en Werk in de deelstaten hun steentje toe bij, met systemen zoals bijvoorbeeld duaal leren en werken en stages op de werkvloer", aldus de minister.De vakbonden vrezen dat vooral laaggeschoolde jongeren door de nieuwe maatregelen in de armoede zullen terechtkomen, omdat er in de huidige crisisperiode voor hen eenvoudigweg weinig werk is. (Belga/BO)