15 miljoen voor Vlaamse natuurprojecten tegen droogte en wateroverlast

. © Belga

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft samen met de Vlaamse Landmaatschappij 16 gebiedsgerichte projecten en 8 innovatieve projecten geselecteerd die de extreme droogte en wateroverlast in Vlaanderen een halt moeten toeroepen.

Er werd in totaal 15 miljoen voor vrijgemaakt.

Uit 45 voorstellen werden 16 gebiedsgerichte projecten geselecteerd. Het gaat onder meer om het Blankaartbekken en de Handzamevallei in West-Vlaanderen, waar men de valleien wil omvormen tot klimaatsponzen van de toekomst. In Oost-Vlaanderen wil de provincie de Molenbeek, Gondebeek en Driesbeek omvormen tot klimaatrobuuste valleien. In Vlaams-Brabant werkt het Regionaal Landschap Zuid-Hageland in de Velpevallei het project Wet Nature DeVELPment uit. In Antwerpen komt er een project ‘Bodemwater’ in de vallei van de Kleine Nete. En in Limburg komen er projecten om de Voerstreek, de Dommelvallei en het gebied Munsterbeek klimaatrobuust in te richten.

Al deze gebiedsgerichte projecten krijgen tot 2026 de tijd om hun plannen te realiseren, in samenwerking met partners. ‘Door steeds meer kennis op te doen, kunnen we een concreter antwoord bieden op de gevolgen van de klimaatverandering, die ook steeds extremer worden. Dat zullen sowieso integrale antwoorden en oplossingen zijn. Iedereen moet zijn of haar duit in het zakje doen. Vandaar dat zowel overheden, waterloopbeheerders, natuurverenigingen als landbouwers in deze projecten nauw gaan samenwerken’, zegt minister Demir.

Innovatie

Daarnaast selecteerde ze ook 8 innovatieve, kortlopende projecten. Die starten dit voorjaar, waarbij de nadruk ligt op het testen van nieuwe technieken of innovaties. ‘Daaruit leren we welke maatregelen in Vlaanderen zinvol zijn als antwoord op klimaatverandering. Experts volgen de resultaten van die innovatieve trajecten nauwgezet op en stimuleren de deelnemers om hun aanpak op te schalen naar een Vlaams niveau, van elkaar te leren en effecten te meten’, zegt ze. Het betreft onder meer een project in Roeselare om nieuwe waterteelten uit te proberen. In Bocholt-Peer gaat men onderzoeken hoe wetlands kunnen geïntegreerd worden in landbouwactiviteiten. In Damme en de Kempen werkt de Universiteit Antwerpen aan een nieuw meetsysteem om grondwatersystemen beter in kaart te brengen, zodat een gedetailleerde sturing mogelijk wordt. In Ledegem wordt een nieuwe manier van waterzuivering aangelegd, om water te sparen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content