14,6 procent van de Belgen leeft onder armoedegrens

© Belga

Uit het eerste Federaal Jaarboek Armoede blijkt dat vooral jongeren en ouderen een zeer hoog armoederisico lopen. Bijna 20 procent van de 65-plussers is arm. Bij jongeren tot 15 jaar is dat 18,5

Van de Belgen leeft 14,6 procent onder de armoedegrens. Dat blijkt uit het eerste Federaal Jaarboek Armoede dat werd voorgesteld. Vooral jongeren en ouderen lopen een zeer hoog armoederisico.

De armoedegrens, dat is in concrete cijfers: 973 euro per maand voor een alleenstaande en 2.044 euro voor een huishouden van twee volwassenen en twee kinderen. Bijna 15 procent van de Belgen kwam daar in 2010 dus niet aan, zo blijkt uit het rapport. Bij jongeren en ouderen ligt dat cijfer nog een pak hoger. Bijna 20 procent van de 65-plussers is arm. Bij jongeren tot 15 jaar is dat 18,5 procent. Van de kinderen tussen 0 en 2 leeft zelfs 22 procent in armoede.

Dat die cijfers zo hoog zijn is onrustwekkend, zeggen de auteurs, want mensen die hun kindertijd in armoede doorbrengen, lopen een significant risico om gedurende hun volwassen leven ook in de armoede te belanden. “Armoede tast niet alleen hun wijk aan, maar ook hun intimiteit, hun psychosociaal leven en de relaties met hun ouders en leeftijdgenoten.”

Opvallende vaststelling is dat het aantal armen die werken de afgelopen jaren de hoogte is ingegaan. Eén op de vijf armen in België werkt deeltijds of voltijds. Toch blijft het percentage werkende armen bij de laagste in de EU. De belangrijkste verklaring daarvoor zijn de minimumlonen. Uit het rapport volgt ook dat bijna 30 procent van de Belgen met de laagste inkomens uitgaven voor gezondheidszorg uitstelt om financiële redenen.

Maatregelen voor prioritaire groepen

Hoewel het armoederisico in België bij ouderen hoger is dan in onze buurlanden, is de armoede minder ‘diep’ dan het Europese gemiddelde. Staatssecretaris voor Armoedebestrijding Maggie De Block (Open VLD) wil het jaarboek gebruiken als werkdocument voor de coördinatie over armoede met de verschillende beleidsniveaus en beloofde alvast maatregelen voor drie prioritaire groepen: kinderen, alleenstaande ouders en mensen die ver staan van de arbeidsmarkt. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content