Sinds 2008 moet het Nederlands in elke provincie terrein prijsgeven. De sterkste stijging in het aandeel anderstalige leerlingen valt te noteren in Vlaams-Brabant: van 9,5 procent naar 16,4 procent in het schooljaar 2015-2016. Antwerpen volgt met 15,1 procent op de voet. Oost-Vlaanderen en Limburg noteren respectievelijk 11,6 en 10,2 procent.

West-Vlaanderen blijft met 7,3 procent dan weer veruit de minst anderstalige provincie, maar heeft wel een forse toename meegemaakt. In 2008-2009 sprak amper 3,6 procent van de West-Vlaamse leerlingen in het secundair onderwijs thuis geen Nederlands. 'De recente stijgingen zijn vooral het gevolg van de vluchtelingencrisis', zegt Piet Van Avermaet (UGent), directeur van het Steunpunt Diversiteit & Leren. 'We zien daardoor een toename in alle provincies, zelfs in de meer landelijke gebieden. Ik denk niet dat we daar grote toenames zullen blijven zien. Het zal zich vooral in de grootstedelijke gebieden voortzetten.'

Minister Hilde Crevits wijst erop dat de Vlaamse regering 12,7 miljoen euro investeert in het kleuteronderwijs en in taalversterking van anderstalige leerlingen. Ook in de modernisering van het secundair onderwijs staat kennis van het Nederlands centraal.

De cijfers komen van het ministerie van Onderwijs en zijn vanaf deze week voor het brede publiek beschikbaar dankzij een nieuwe onlinetoepassing van het project Dataloep, zo schrijft De Morgen donderdag.

Sinds 2008 moet het Nederlands in elke provincie terrein prijsgeven. De sterkste stijging in het aandeel anderstalige leerlingen valt te noteren in Vlaams-Brabant: van 9,5 procent naar 16,4 procent in het schooljaar 2015-2016. Antwerpen volgt met 15,1 procent op de voet. Oost-Vlaanderen en Limburg noteren respectievelijk 11,6 en 10,2 procent. West-Vlaanderen blijft met 7,3 procent dan weer veruit de minst anderstalige provincie, maar heeft wel een forse toename meegemaakt. In 2008-2009 sprak amper 3,6 procent van de West-Vlaamse leerlingen in het secundair onderwijs thuis geen Nederlands. 'De recente stijgingen zijn vooral het gevolg van de vluchtelingencrisis', zegt Piet Van Avermaet (UGent), directeur van het Steunpunt Diversiteit & Leren. 'We zien daardoor een toename in alle provincies, zelfs in de meer landelijke gebieden. Ik denk niet dat we daar grote toenames zullen blijven zien. Het zal zich vooral in de grootstedelijke gebieden voortzetten.' Minister Hilde Crevits wijst erop dat de Vlaamse regering 12,7 miljoen euro investeert in het kleuteronderwijs en in taalversterking van anderstalige leerlingen. Ook in de modernisering van het secundair onderwijs staat kennis van het Nederlands centraal.De cijfers komen van het ministerie van Onderwijs en zijn vanaf deze week voor het brede publiek beschikbaar dankzij een nieuwe onlinetoepassing van het project Dataloep, zo schrijft De Morgen donderdag.