11 militairen uit wapendepots en gevoelige plaatsen verwijderd

Ludivine Dedonder © Belga

Elf militairen, die door de inlichtingendiensten gevolgd worden wegens hun radicale meningen en sympathieën met extreemrechts, zijn verwijderd van wapendepots en hebben geen toegang meer tot gevoelige plaatsen en informatie. Dat verklaarde minister van Defensie Ludivine Dedonder zondag op “C’est pas tous les jours dimanche” (RTL-TVi).

Als gevolg van de zaak Jürgen Conings heeft de minister de chef van Defensie (CHOD), Michel Hofman, gevraagd onmiddellijk maatregelen te treffen tegen militairen die gevolgd worden door de militaire inlichtingendienst ADIV.

Zaterdagavond heeft de admiraal aan de minister bevestigd dat die maatregelen genomen werden.

Zodra de minister op de hoogte gebracht werd van het dossier, heeft ze de militaire top gevraagd interne onderzoeken te voeren.

‘Abnormaal’

Een vraag blijft tot vandaag onbeantwoord: hoe is het mogelijk dat een militair, die bij ADIV gekend en geregistreerd stond voor zijn extreemrechtse sympathieën, zijn veiligheidsmachtiging heeft verloren en logistieke taken had kregen, nog toegang had tot wapens en de kazerne kon verlaten met een aantal wapens zonder te worden gecontroleerd? ‘Dat is totaal abnormaal’, benadrukte minister Dedonder.

Woensdag verwacht de minister de eerste rapporten. Die dag is in de Kamercommissie Defensie een actualiteitsdebat gepland over het dossier. MR-kamerlid Denis Ducarme (MR) heeft laten weten dat hij de Kamervoorzitster heeft gevraagd om ook een debat te houden in de begeleidingscommissie van het Comité I, dat toezicht houdt op de inlichtingendiensten.

Veel volk

Ondertussen is de drukte in het Nationaal Park Hoge Kempen (NPHK) is in het pinksterweekend na het vertrek van politie en militairen zaterdagavond opnieuw toegenomen. De toegangspoort De Salamander van de Mechelse Heide was de voorbije dagen het commandocentrum voor de klopjacht op de gewapende militair Jürgen Conings, waardoor het Nationaal Park voor het publiek gesloten werd. ‘Er is alweer veel volk in het park. Dus iedereen kan weer gerust zijn’, zei de Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters (N-VA) zondag.

Aan het bezoekerscentrum van Terhills was zondagvoormiddag ook al veel meer volk te zien. In het straatbeeld in Eisden en Maasmechelen is er wel nog veel politie zichtbaar. Zo staan er politievoertuigen met gewapende agenten aan of in de onmiddellijke buurt van moskeeën. ‘De politiebewaking blijft voorlopig. De zoektocht gaat ook verder, maar minder zichtbaar. Ik kan garanderen dat de speurders keihard bezig zijn’, aldus gouverneur Lantmeeters.

Partner Content