In ons land rijden naar schatting 100.000 mensen zonder rijbewijs rond. Dat meldt de krant La Dernière Heure, die zich baseert op cijfers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Jaarlijks zouden gemiddeld 18.000 automobilisten een proces-verbaal krijgen wegens rijden zonder rijbewijs.

Het BIVV schat dat het werkelijk aantal overtreders vijf tot zes keer hoger ligt.

'Uiteraard is dat maar een ruwe schatting', aldus woordvoerder Werner De Dobbeleer van het BIVV.

Hij gelooft niet dat een sensibiliseringscampagne nuttig zou zijn. 'De enige mogelijkheid om het aantal inbreuken terug te dringen, is controleren en bestraffen.' De boete voor rijden zonder rijbewijs varieert tussen 1100 en 11.000 euro.

Volgens het BIVV kan men de overtreders in drie categorieën indelen. Degenen die nooit een rijbewijs gehad hebben, zoals minderjarigen. Degenen die hun rijbewijs hebben moeten inleveren wegens bijvoorbeeld herhaalde inbreuken. En ten slotte bestuurders die medisch niet geschikt zijn om te mogen rijden.

Tanguy Laudelout

In ons land rijden naar schatting 100.000 mensen zonder rijbewijs rond. Dat meldt de krant La Dernière Heure, die zich baseert op cijfers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Jaarlijks zouden gemiddeld 18.000 automobilisten een proces-verbaal krijgen wegens rijden zonder rijbewijs. Het BIVV schat dat het werkelijk aantal overtreders vijf tot zes keer hoger ligt. 'Uiteraard is dat maar een ruwe schatting', aldus woordvoerder Werner De Dobbeleer van het BIVV. Hij gelooft niet dat een sensibiliseringscampagne nuttig zou zijn. 'De enige mogelijkheid om het aantal inbreuken terug te dringen, is controleren en bestraffen.' De boete voor rijden zonder rijbewijs varieert tussen 1100 en 11.000 euro. Volgens het BIVV kan men de overtreders in drie categorieën indelen. Degenen die nooit een rijbewijs gehad hebben, zoals minderjarigen. Degenen die hun rijbewijs hebben moeten inleveren wegens bijvoorbeeld herhaalde inbreuken. En ten slotte bestuurders die medisch niet geschikt zijn om te mogen rijden. Tanguy Laudelout