10 opmerkelijke besparingsmaatregelen bij Defensie

Belgische leger © BELGA

‘Dit is de genadeslag voor Defensie’, reageert de legervakbond VSOA op de interne nota waaruit blijkt hoe het leger dit jaar 225 miljoen euro zal besparen. Een overzicht van de maatregelen.

We kunnen niet verhelen dat Defensie door de recente regeerakkoorden de genadeslag krijgt. Dat zegt legervakbond VSOA Defensie in een reactie op de interne nota waaruit bleek dat het leger alle kleine uitgaven schrapt om dit jaar de 225 miljoen euro besparingen te realiseren.

Naast enkele kleine maatregelen, zoals dienstwagens die niet meer gerepareerd worden, zijn er ook grotere maatregelen. Zo zullen de regeringsvliegtuigen veel vaker aan de grond moeten blijven. Een van de Falcon-toestellen zal tot 60 procent minder vliegen. ‘Het mes zit tot op het bot’, zegt de vakbond nu. ‘Hoe is met een nog lager budget een Defensie mogelijk die efficiënt werkt en klaarstaat om elk risico het hoofd te bieden? Hoe verzekeren we de veiligheid van onze bevolking én onze aanwezigheid bij operaties met internationale uitstraling wanneer we zo weinig budgettaire middelen hebben?’

VSOA stelt zich vragen bij de paraatheid van het leger. ‘Natuurlijk nemen er nog militairen deel aan operaties elders in de wereld, en hebben we nog middelen in eigen land. Maar als zich echt gevaarlijke situaties voordoen, is het maar de vraag of ons land die wel aankan.’ De vakbond hoopt op een oplossing in het strategisch plan dat de minister in de lente moet voorstellen. (Belga/AVE)

10 opmerkelijke besparingsmaatregelen:

1. Dienstwagens worden niet meer gerepareerd.

2. Regeringsvliegtuigen blijven vaker aan de grond. Falcon-toestellen vliegen tot 60 procent minder. Ministers en leden van het koningshuis moeten dus vaker de trein of het gewone toestel nemen. Het aantal binnen- en buitenlandse zendingen daalt met 21 procent.

3. Sanitair en verwarming wordt niet meer vervangen bij defect. In de kazerne van Peutie viel onlangs de verwarming uit. Geld is er niet en dus zijn er warmtekanonnen bijgeplaatst’, klinkt het in Het Laatste Nieuws. Vanaf april gaat de verwarming sowieso uit.

4. Alle jongerenstages worden afgeschaft.

5. Tijdens opleidingen zullen deelnemers met pen en papier moeten noteren, in plaats van geprinte cursussen.

6. Minder vergaderingen moeten vooral de verplaatsingskosten drukken.

7. Kazernes die nog niet op waterleiding zijn aangesloten, zullen het moeten blijven doen met opgepompt putwater.

8. Sommige liften worden afgeschakeld.

9. Sociale projecten krijgen 3 miljoen euro minder subsidies.

10. De controlegeneesheer zal tien procent minder check-ups uitvoeren per jaar, wat neerkomt op zo’n 150 controles.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content