Zeker tien mensen hebben zich kandidaat gesteld om de nieuwe commissaris-generaal van de federale politie te worden. Onder hen één vrouw: Catherine De Bolle, de korpschef van de lokale politie in Ninove.

De deadline voor de kandidaturen verstreek woensdagavond. Er is nog een kleine kans dat er donderdag via aangetekende zendingen namen bijkomen.

De Bolle is volgens De Standaard de eerste vrouw die naar het hoogste politieambt dingt. Andere kandidaten zijn Jaak Raes (directeur-generaal van het crisiscentrum), Glenn Audenaert (directeur van de federale gerechtelijke politie in Brussel), Michel Brasseur (algemene inspectie), Marc Van Laere (directeur gerechtelijke operaties) en Wim Liekens (hoofd operaties politionele informatie). Enkele kranten voegen ook nog Marcel Simonis, de korpschef van de lokale politie van Verviers, toe.

Koekelberg

De huidige commisaris-generaal ad interim, Paul Van Thielen, heeft zich niet kandidaat gesteld. Zijn twee rechterhanden, directeur-generaal Jean-Marie Van Branteghem en directeur-generaal Olivier Libois, dan weer wel.

Ook Fernand Koekelberg is kandidaat om zichzelf op te volgen voor de job die hij in maart vrijwillig opgaf. De Raad van State verwierp woensdag wel het beroep dat Koekelberg had aangetekend tegen zijn schorsing, maar dat had volgens zijn advocaten geen nadelige gevolgen voor zijn kandidatuurstelling.

Een selectiecommissie zal midden september een rangschikking opstellen, waarna de federale regering in oktober beslist wie de nieuwe commissaris-generaal wordt. (Belga/TE)

Zeker tien mensen hebben zich kandidaat gesteld om de nieuwe commissaris-generaal van de federale politie te worden. Onder hen één vrouw: Catherine De Bolle, de korpschef van de lokale politie in Ninove. De deadline voor de kandidaturen verstreek woensdagavond. Er is nog een kleine kans dat er donderdag via aangetekende zendingen namen bijkomen. De Bolle is volgens De Standaard de eerste vrouw die naar het hoogste politieambt dingt. Andere kandidaten zijn Jaak Raes (directeur-generaal van het crisiscentrum), Glenn Audenaert (directeur van de federale gerechtelijke politie in Brussel), Michel Brasseur (algemene inspectie), Marc Van Laere (directeur gerechtelijke operaties) en Wim Liekens (hoofd operaties politionele informatie). Enkele kranten voegen ook nog Marcel Simonis, de korpschef van de lokale politie van Verviers, toe. Koekelberg De huidige commisaris-generaal ad interim, Paul Van Thielen, heeft zich niet kandidaat gesteld. Zijn twee rechterhanden, directeur-generaal Jean-Marie Van Branteghem en directeur-generaal Olivier Libois, dan weer wel. Ook Fernand Koekelberg is kandidaat om zichzelf op te volgen voor de job die hij in maart vrijwillig opgaf. De Raad van State verwierp woensdag wel het beroep dat Koekelberg had aangetekend tegen zijn schorsing, maar dat had volgens zijn advocaten geen nadelige gevolgen voor zijn kandidatuurstelling. Een selectiecommissie zal midden september een rangschikking opstellen, waarna de federale regering in oktober beslist wie de nieuwe commissaris-generaal wordt. (Belga/TE)