10 gouden tips om rijk te worden

© Thinkstock

De graaicultuur onder topbankiers heeft ‘geld verdienen’ een heel vieze bijsmaak gegeven. Maar iedereen moet leven, en als het kan een beetje comfortabel. Knack helpt u op weg met deze tips om rijk te worden.

1. Denk uzelf rijk

Voor de meeste mensen is rijk willen worden als spelen op de Lotto: een stiekeme wens die waarschijnlijk nooit uitkomt. Bij de echte rijken is dat anders: die hadden hun weelde altijd al voorspeld. In Secrets of the Millionaire Mind noemt de Amerikaanse zakenman T. Harv Eker dat uw financiële thermostaat: het geld dat u onbewust haalbaar acht. Geloven dat u rijk kunt worden is dus een eerste vereiste – al werkt het niet bij de Lotto.

2. Richt een bedrijf op

Geen enkele van de superrijken op deze planeet werkt voor een baas. Een eigen onderneming stelt u niet alleen in staat om maximaal van de vruchten van uw werk te profiteren (als er vruchten zijn, tenminste), u leert ook hoe geld werkt en wordt door de praktijk financieel een stuk intelligenter. Mislukt het alsnog, dan hebt u er toch een nieuwe manier van denken bij.

3. Vermogen maakt rijk, niet loon

‘Een loon is een kortetermijnoplossing voor een langetermijnprobleem’, stelt magnaat Robert Kiyosaki. Met andere woorden: rijkdom meet u af aan uw vermogen, niet aan uw loon. Wie zijn monsterloon elke maand opdoet aan champagne is immers armer dan een noeste spaarder. Vergaar dan ook bezittingen die geld opleveren, zoals vastgoed. Maar vergeet niet: schulden zijn geen bezittingen. En een Maserati brengt niets op.

Investeer op een slimme manier. Is een eigen bedrijf opstarten en draaiende houden niet meteen uw ding? Dan kan u beleggen in aandelen of obligaties. Zo kan u uw vermogen rustig opbouwen. Via beleggingen creëert u een passive inkomensstroom.

4. Wantrouw adviseurs

Onafhankelijk financieel advies is even zeldzaam als geld dat aan bomen groeit. Talloze boekhouders, vermogensbeheerders, bankbedienden en andere specialisten spiegelen u een gouden toekomst voor, maar niemand wordt rijk door iemand anders. Leer meedenken met de adviseurs, en scheid het kaf van het koren. Zeker buitensporig rendement moet argwaan opwekken. Experts die de gouden bergen echt weten liggen, houden ze waarschijnlijk voor zichzelf.

De enige mensen die baat hebben bij het feit dat u meer geld verdiend, zijn beheerders van beleggingsfondsen. Wanneer deze beheerders goede resultaten behalen met uw geld, dan zal u vanzelf meer geld in hun fondsen beleggen. Aangezien ze vooral verdienen op een percentage op de beheerkosten, willen ze dat u zoveel mogelijk winst maakt. Want indien ze geen winst maken, zullen hun fondsen verminderen en verdienen ze zelf minder geld.

5. Let op de kleintjes

Paul Getty, ’s werelds eerste miljardair, liet in zijn huis munttelefoons installeren omdat hij merkte dat gasten op zijn kosten belden. Kleine uitgaven kosten samen meer dan ons lief is. Roken, uiteten, een onnodig krediet, kleine impulsaankopen… Samen goed voor een paar duizend euro per jaar. Spaart u dat, dan dikt uw vermogen jaarlijks pijnloos aan.

10 gouden tips om rijk te worden
© Getty Images

6. Verdien via een omweg

Wie weet hoe geld werkt, kan ook verdienen via een omweg. Multinationals verkopen spelcomputers met verlies maar maken extra winst op de spelletjes. En als Ryanair of Kinepolis alleen vluchten en filmtickets zouden verkopen, dan waren ze al lang failliet. De Amerikaan David Phillips gebruikte die logica voor zijn eigen gewin. Bij een promotieactie gaf een puddingproducent ‘frequent flyer miles’ cadeau. Die bleken meer waard te zijn dan de prijs van de pudding. Phillips kocht een paar duizend potjes, schonk ze aan een goed doel, bracht de kosten fiscaal in, en hield de vliegmijlen voor zichzelf. Sindsdien vliegt hij gratis de wereld rond.

7. Maak rijke vrienden

Geld gaat rond. Investeringskansen worden gedeeld door bevriende ondernemers, beleggingstips worden doorverteld aan de toog van de golfclub. Valt u alsnog uit de boot, dan werkt het voorbeeld van uw rijk geworden vrienden op z’n minst inspirerend. Rijken bewonderen andere rijken in plaats van er afgunstig naar te kijken. Kan een golfabonnement er vooralsnog niet af? Lees dan de biografieën van succesvolle beroemdheden.

Rijke vrienden in uw netwerk zijn constant bezig met het zoeken naar manieren om nog rijker te worden. Zo kan ook u investeringskansen krijgen die u anders misschien nooit gekregen zou hebben. Misschien zit hier zelfs een unieke carrièrekans in voor u. Vriendjespolitiek bestaat, dus u kan er maar beter van profiteren.

8. Zoek een lief (en blijf erbij)

Liefde is de beste belegging – en dat stelen we niet eens van de Bond zonder Naam. Koppels hebben maar een kleine 40 procent extra inkomen nodig om samen even riant te leven als alleen. De rest is de basis voor een fikse spaarpot, wanneer het goed geïnvesteerd wordt. Maar blijf wel bij elkaar. Scheidingen keren de liefdesbonus genadeloos om.

9. Verkoop uzelf

Zelfpromotie brengt geld op. Rijken weten hoe ze hun talenten en plannen moeten verkopen, terwijl de meeste mensen liever bescheiden dan arrogant overkomen. Wie toch niet als een snoever door het leven wil gaan, kan leren om in plaats van zichzelf bepaalde producten of diensten te verkopen. Marketing, heet dat dan.

10. Blijf rijk

Rijk worden is één ding, het blijven is misschien nog moeilijker. De weg naar het miljonairschap is bezaaid met hebzuchtige huwelijkspartners, malafide adviseurs en spilzieke kinderen. Wie zijn geld wil houden, hanteert het best een combinatie van gezond wantrouwen, uitgekiende huwelijks- en erfplanning, en een kroost die met geld heeft leren omgaan. Zo niet spendeert u het beter allemaal zelf. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content