Meer dan 1 op de 7 oproepen naar het noodnummer 101 zijn overbodig. Meer dan de helft van die nutteloze oproepen is zelfs kwaadwillig. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie over het afgelopen jaar, waarover de VRT-nieuwsredactie bericht.

Broekzakbellers

In 2010 kreeg het noodnummer 101 van de politie 3 miljoen oproepen. Zo'n 390.000 waren onterecht. Sommigen bellen per ongeluk - de zogenaamde broekzakbellers - naar het noodnummer, anderen bellen om raad te vragen, zoals het nummer van een dokter van wacht, en nog anderen bellen met opzet zonder geldige reden. In 2010 gebeurde dat laatste maar liefst 240.000 keer.

Het gaat om mensen die weten dat hun oproep niet voor de hulpdiensten bestemd is, maar toch bellen. Vaak gaat dergelijk gedrag gepaard met psychische problemen of een alcoholverslaving, klinkt het. Bij sommige mensen kan men zelfs van stalkgedrag spreken. Zij bellen het noodnummer tientallen keren per dag.

Nummer blokkeren

De overbodige oproepen kosten de politie heel wat capaciteit. Per oproep gaan zo'n 3 minuten verloren aan de afhandeling ervan. Men hoopt in de toekomst bepaalde nummers van kwaadwillige bellers te kunnen blokkeren. (Belga/TE)

Meer dan 1 op de 7 oproepen naar het noodnummer 101 zijn overbodig. Meer dan de helft van die nutteloze oproepen is zelfs kwaadwillig. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie over het afgelopen jaar, waarover de VRT-nieuwsredactie bericht. Broekzakbellers In 2010 kreeg het noodnummer 101 van de politie 3 miljoen oproepen. Zo'n 390.000 waren onterecht. Sommigen bellen per ongeluk - de zogenaamde broekzakbellers - naar het noodnummer, anderen bellen om raad te vragen, zoals het nummer van een dokter van wacht, en nog anderen bellen met opzet zonder geldige reden. In 2010 gebeurde dat laatste maar liefst 240.000 keer. Het gaat om mensen die weten dat hun oproep niet voor de hulpdiensten bestemd is, maar toch bellen. Vaak gaat dergelijk gedrag gepaard met psychische problemen of een alcoholverslaving, klinkt het. Bij sommige mensen kan men zelfs van stalkgedrag spreken. Zij bellen het noodnummer tientallen keren per dag. Nummer blokkeren De overbodige oproepen kosten de politie heel wat capaciteit. Per oproep gaan zo'n 3 minuten verloren aan de afhandeling ervan. Men hoopt in de toekomst bepaalde nummers van kwaadwillige bellers te kunnen blokkeren. (Belga/TE)