De bevraging gebeurde in januari 2014 bij tweeduizend Belgische mannen en vrouwen tussen 18 en 75 jaar en werd uitgevoerd in opdracht van Amnesty International en SOS VIOL.

46 procent slachtoffer seksueel geweld

De tweeduizend bevraagden schatten dat een kwart van de Belgen op een bepaald moment van hun leven blootgesteld wordt aan seksueel geweld dat ze als ernstig beschouwen. Uit de enquête blijkt echter dat liefst 46 pct van de bevraagde mannen en vrouwen effectief ooit het slachtoffer werd van seksueel geweld dat als ernstig aanzien wordt. Daarnaast geeft 56 pct aan iemand, of meerdere personen, in hun omgeving te kennen die slachtoffer werd van seksueel geweld.

Naast een vierde van de vrouwelijke respondenten die al ooit gedwongen werden tot seksuele betrekkingen door hun partner, geeft eveneens een vierde aan al ooit op een publieke plaats fysiek lastiggevallen te zijn.

Ook verkrachtingen blijven een huizenhoog probleem, 13 pct van de ondervraagde vrouwen zegt ooit al verkracht te zijn door iemand die niet haar partner is. "In 2013 werden per dag gemiddeld 8 klachten voor verkrachting ingediend bij de politie", aldus Amnesty International.

Weinig vertrouwen

Uit de enquête blijkt voorts nog dat slachtoffers van seksueel geweld (mannen en vrouwen) weinig vertrouwen hebben in officiële hulpkanalen of er de weg naartoe niet vinden. Slechts 16 pct is naar de politie gestapt. Het meest gebruikte hulpkanaal blijken gesprekken met vrienden of kennissen (31 pct). Liefst 40 pct van de slachtoffers ondernam echter helemaal niks. (Belga/TV)

De bevraging gebeurde in januari 2014 bij tweeduizend Belgische mannen en vrouwen tussen 18 en 75 jaar en werd uitgevoerd in opdracht van Amnesty International en SOS VIOL.De tweeduizend bevraagden schatten dat een kwart van de Belgen op een bepaald moment van hun leven blootgesteld wordt aan seksueel geweld dat ze als ernstig beschouwen. Uit de enquête blijkt echter dat liefst 46 pct van de bevraagde mannen en vrouwen effectief ooit het slachtoffer werd van seksueel geweld dat als ernstig aanzien wordt. Daarnaast geeft 56 pct aan iemand, of meerdere personen, in hun omgeving te kennen die slachtoffer werd van seksueel geweld.Naast een vierde van de vrouwelijke respondenten die al ooit gedwongen werden tot seksuele betrekkingen door hun partner, geeft eveneens een vierde aan al ooit op een publieke plaats fysiek lastiggevallen te zijn. Ook verkrachtingen blijven een huizenhoog probleem, 13 pct van de ondervraagde vrouwen zegt ooit al verkracht te zijn door iemand die niet haar partner is. "In 2013 werden per dag gemiddeld 8 klachten voor verkrachting ingediend bij de politie", aldus Amnesty International.Uit de enquête blijkt voorts nog dat slachtoffers van seksueel geweld (mannen en vrouwen) weinig vertrouwen hebben in officiële hulpkanalen of er de weg naartoe niet vinden. Slechts 16 pct is naar de politie gestapt. Het meest gebruikte hulpkanaal blijken gesprekken met vrienden of kennissen (31 pct). Liefst 40 pct van de slachtoffers ondernam echter helemaal niks. (Belga/TV)