In 2007 verrichtte Jeroen Scheerder, professor sociale kinesiologie en sportbeleid aan de K.U.Leuven, voor het eerst een grootschalig onderzoek naar de loopsport in Vlaanderen. Dat leidde tot de publicatie van het boek Vlaanderen loopt!, waarvan Jeroen Scheerder en Filip Boen de auteurs zijn.

Loophausse

Met 550.000 lopers was in 2007 al sprake van een loophausse, de tweede loopsportgolf in de recente geschiedenis, na die van de jaren zeventig. In 2009 volgde een tweede onderzoek. Daarvan raakten vorige week de cijfers bekend. Ondertussen lopen 1 miljoen Vlamingen, bijna een verdubbeling in twee jaar tijd.

Materiaal
Morgen, woensdag, focust Knack Extra op de massale toename van de amateurduursporters, want ook fietsen doet de Vlaming graag en gretig. Knack Extra stelt vast dat de amateurduursporter tegenwoordig in weinig moet onderdoen voor de prof: hij koopt het beste materiaal, weet alles van VO2max en overslagpols en houdt elke afgelegde kilometer en elke minimale en maximale hartslag minutieus bij. In die mate dat je je soms afvraagt of we niet de gevangenen van ons tijdverdrijf worden, of we ons na de prikklok niet vastgeklonken hebben aan de hartslagmeter.

Training
Verder legt sportfysioloog Peter Hespel haarfijn uit wat de zin en de onzin is van inspanningstests en traningsschema's, nemen we u mee langs tien extreme uithoudingstochten en vragen we aan professor Jeroen Scheerder of we nu allemaal evenveel sporten, of dat het helpt als je eerst mooi en blinkend gerief in de sportwinkel kunt kopen.
Kris Jacobs en Tanja Vanhoecke
1.000.000 Vlamingen lopen, morgen in de krantenwinkel, bij KnackIn 2007 verrichtte Jeroen Scheerder, professor sociale kinesiologie en sportbeleid aan de K.U.Leuven, voor het eerst een grootschalig onderzoek naar de loopsport in Vlaanderen. Dat leidde tot de publicatie van het boek Vlaanderen loopt!, waarvan Jeroen Scheerder en Filip Boen de auteurs zijn.Loophausse Met 550.000 lopers was in 2007 al sprake van een loophausse, de tweede loopsportgolf in de recente geschiedenis, na die van de jaren zeventig. In 2009 volgde een tweede onderzoek. Daarvan raakten vorige week de cijfers bekend. Ondertussen lopen 1 miljoen Vlamingen, bijna een verdubbeling in twee jaar tijd. Materiaal Morgen, woensdag, focust Knack Extra op de massale toename van de amateurduursporters, want ook fietsen doet de Vlaming graag en gretig. Knack Extra stelt vast dat de amateurduursporter tegenwoordig in weinig moet onderdoen voor de prof: hij koopt het beste materiaal, weet alles van VO2max en overslagpols en houdt elke afgelegde kilometer en elke minimale en maximale hartslag minutieus bij. In die mate dat je je soms afvraagt of we niet de gevangenen van ons tijdverdrijf worden, of we ons na de prikklok niet vastgeklonken hebben aan de hartslagmeter. Training Verder legt sportfysioloog Peter Hespel haarfijn uit wat de zin en de onzin is van inspanningstests en traningsschema's, nemen we u mee langs tien extreme uithoudingstochten en vragen we aan professor Jeroen Scheerder of we nu allemaal evenveel sporten, of dat het helpt als je eerst mooi en blinkend gerief in de sportwinkel kunt kopen. Kris Jacobs en Tanja Vanhoecke 1.000.000 Vlamingen lopen, morgen in de krantenwinkel, bij Knack