De UAntwerpen onderzoekt onder meer met de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen het gebruik van stimulerende medicatie door studenten. Zaterdag werden op een conferentie resultaten bekendgemaakt van een recente enquête bij 4.000 Antwerpse studenten.

Daarin gaf 4,7 procent van hen aan dat ze al stimulerende medicatie zoals Rilatine of Concerta gebruikten zonder daarvoor een voorschrift te hebben.

"Veel studenten geven aan een sociale druk te voelen om die medicatie te gebruiken," zegt onderzoeker Guido Van Hal. "Ondanks de gebruiksrisico's staan veel studenten ook neutraal of zelfs positief tegenover die stimulerende medicatie." Risico's houden onder meer hartproblemen, hoofdpijn, verhoogde bloeddruk en verslaving in.

In 2005 leidde Van Hal al een eerste onderzoek naar het (algemene) middelengebruik bij Antwerpse studenten. Dat herhaalden ze in 2009, met Gentse studenten erbij. Toen verklaarde 6,9 procent van de studenten ooit stimulerende medicatie te hebben gebruikt, waarvan 4,3 procent in het laatste jaar gebruikte. Jongens slikken dubbel zo vaak als meisjes, en gebruik komt vaker voor in examenperiodes, waardoor de medicatie als een soort leerpillen wordt aanzien.

De onderzoekers pleiten er onder meer voor om studenten - vooral de eerstejaars - aan te leren hoe ze een persoonlijk en realistisch studieplan, en studiedoelstellingen kunnen opstellen.

Begin volgend jaar wordt het ruimere onderzoek bekendgemaakt, waaraan ook hoger onderwijsinstellingen uit Gent en Leuven meewerkten. (Belga/MI)

De UAntwerpen onderzoekt onder meer met de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen het gebruik van stimulerende medicatie door studenten. Zaterdag werden op een conferentie resultaten bekendgemaakt van een recente enquête bij 4.000 Antwerpse studenten.Daarin gaf 4,7 procent van hen aan dat ze al stimulerende medicatie zoals Rilatine of Concerta gebruikten zonder daarvoor een voorschrift te hebben."Veel studenten geven aan een sociale druk te voelen om die medicatie te gebruiken," zegt onderzoeker Guido Van Hal. "Ondanks de gebruiksrisico's staan veel studenten ook neutraal of zelfs positief tegenover die stimulerende medicatie." Risico's houden onder meer hartproblemen, hoofdpijn, verhoogde bloeddruk en verslaving in.In 2005 leidde Van Hal al een eerste onderzoek naar het (algemene) middelengebruik bij Antwerpse studenten. Dat herhaalden ze in 2009, met Gentse studenten erbij. Toen verklaarde 6,9 procent van de studenten ooit stimulerende medicatie te hebben gebruikt, waarvan 4,3 procent in het laatste jaar gebruikte. Jongens slikken dubbel zo vaak als meisjes, en gebruik komt vaker voor in examenperiodes, waardoor de medicatie als een soort leerpillen wordt aanzien.De onderzoekers pleiten er onder meer voor om studenten - vooral de eerstejaars - aan te leren hoe ze een persoonlijk en realistisch studieplan, en studiedoelstellingen kunnen opstellen.Begin volgend jaar wordt het ruimere onderzoek bekendgemaakt, waaraan ook hoger onderwijsinstellingen uit Gent en Leuven meewerkten. (Belga/MI)