1.860 gedetineerden ‘ontsnapten’ uit de gevangenis in 2013

Gevangenis van Namen © Belga

In 2013 zijn er 1.860 processen-verbaal uitgeschreven voor ‘ontsnappingen’ van gevangenen. Dat is 12 procent meer dan in 2012.

Het aantal van 1.860 komt niet overeen met de 24 ontsnappingen die de penitentiaire administratie heef bekendgemaakt in 2013, zo schrijven de Sudpresse-kranten op basis van cijfers van de geïntegreerde politie.

Van die 1.860 geregistreerde ontsnappingen in 2013 gaat het onder andere om 560 gevangenen die niet tijdig terugkeerden uit hun penitentiair verlof en 692 gevangenen onder elektronisch toezicht die zich niet hielden aan de opgelegde uren.

“Deze cijfers kunnen zeer snel stijgen, want vanaf dat iemand onze telefonische oproep niet beantwoordt, verwittigen we de politie”, zegt Annie Devos, algemeen directeur van de Justitiehuizen. De politie stelt dan een pv op.

De politie stelde eveneens 471 pv’s op voor gewone ontsnappingen, dat zijn ontsnappingen gepleegd zonder geweld. Het gaat dan om mensen die zijn opgepakt door de politie maar nog niet het status van gevangene hebben. Ook ontsnappingen uit de half-open gevangeniscentra worden hierbij gerekend. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content