Voormalig topman van het Belgisch leger Charles-Henri Delcour luidt de alarmbel over de geplande nieuwe besparingsronde van 1,6 miljard euro bij Defensie. In een open brief op deredactie.be waarschuwt hij voor "groot gevaar" voor de dagelijkse werking en broodnodige investeringen, terwijl er zich nochtans een "fundamentele geostrategische ommekeer" voordoet.

'Zwartrijder op Navo-trein'

"Het wordt onmogelijk om Defensie efficiënt te beheren", klaagt Delcour in de brief. "Wat mij opvalt is dat België nog geen twee maanden geleden op de Navo-top in Wales beloofde om haar defensiebudget niet verder te verminderen, terwijl de recent genomen beleidsbeslissingen net het omgekeerde aantonen."

Delcour ziet verschillende gevaren in een nieuwe besparingsronde op Defensie. "Levensnoodzakelijke investeringsprogramma's" dreigen definitief bevroren te worden, de dagelijkse werking en de training van het personeel zullen eronder lijden. Bovendien is België al lang "een zwartrijder op de Navo-trein", aldus de oud-stafchef. Sterke internationale druk lijkt dus onvermijdelijk als de budgetten nog verder slinken.

'Mogen defensie niet ondergraven'

De nieuwe regering zou zich nochtans het best eens grondig buigen over de Belgische defensiepolitiek, vervolgt Delcour. "Want wij - België, Europa en de Navo - hebben ons zwaar vergist in onze inschatting van de evolutie van onze veiligheidsomgeving", zo verwijst hij onder meer naar de Russische inval in de Krim en de situatie in Irak en Afghanistan. "Dat België in deze omstandigheden haar defensie niet verder mag ondergraven, lijkt me zelfs te voorzichtig uitgedrukt. De situatie is ernstig."

"Alles heeft zijn grenzen", besluit Delcour, die vreest voor het personeel bij Defensie. "Het valt nog af te wachten of het afslanken op een sociaal aanvaardbare wijze zal kunnen, bijvoorbeeld via brugpensioen, een maatregel die de nieuwe regering zal moeten overwegen", luidt het nog. "Anders zijn naakte ontslagen inderdaad niet totaal uitgesloten."

'Ook sterk binnen huidig budgettair kader'

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) begrijpt de bezorgdheid van Delcour, maar meent dat er geen sprake is van een uitdovingspolitiek. 'Ook binnen het huidige budgettaire kader geloof ik in de toekomst van een sterke Defensie die zich internationaal als betrouwbare partner kan opstellen', klinkt het.

De minister vervolgt dat er aan een plan gewerkt wordt 'waarin we de strategische opties voor ons leger op lange termijn zullen bepalen'. Meer duiding over dat plan kwam er echter niet. (Belga/WB)

Voormalig topman van het Belgisch leger Charles-Henri Delcour luidt de alarmbel over de geplande nieuwe besparingsronde van 1,6 miljard euro bij Defensie. In een open brief op deredactie.be waarschuwt hij voor "groot gevaar" voor de dagelijkse werking en broodnodige investeringen, terwijl er zich nochtans een "fundamentele geostrategische ommekeer" voordoet."Het wordt onmogelijk om Defensie efficiënt te beheren", klaagt Delcour in de brief. "Wat mij opvalt is dat België nog geen twee maanden geleden op de Navo-top in Wales beloofde om haar defensiebudget niet verder te verminderen, terwijl de recent genomen beleidsbeslissingen net het omgekeerde aantonen." Delcour ziet verschillende gevaren in een nieuwe besparingsronde op Defensie. "Levensnoodzakelijke investeringsprogramma's" dreigen definitief bevroren te worden, de dagelijkse werking en de training van het personeel zullen eronder lijden. Bovendien is België al lang "een zwartrijder op de Navo-trein", aldus de oud-stafchef. Sterke internationale druk lijkt dus onvermijdelijk als de budgetten nog verder slinken. De nieuwe regering zou zich nochtans het best eens grondig buigen over de Belgische defensiepolitiek, vervolgt Delcour. "Want wij - België, Europa en de Navo - hebben ons zwaar vergist in onze inschatting van de evolutie van onze veiligheidsomgeving", zo verwijst hij onder meer naar de Russische inval in de Krim en de situatie in Irak en Afghanistan. "Dat België in deze omstandigheden haar defensie niet verder mag ondergraven, lijkt me zelfs te voorzichtig uitgedrukt. De situatie is ernstig." "Alles heeft zijn grenzen", besluit Delcour, die vreest voor het personeel bij Defensie. "Het valt nog af te wachten of het afslanken op een sociaal aanvaardbare wijze zal kunnen, bijvoorbeeld via brugpensioen, een maatregel die de nieuwe regering zal moeten overwegen", luidt het nog. "Anders zijn naakte ontslagen inderdaad niet totaal uitgesloten." Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) begrijpt de bezorgdheid van Delcour, maar meent dat er geen sprake is van een uitdovingspolitiek. 'Ook binnen het huidige budgettaire kader geloof ik in de toekomst van een sterke Defensie die zich internationaal als betrouwbare partner kan opstellen', klinkt het.De minister vervolgt dat er aan een plan gewerkt wordt 'waarin we de strategische opties voor ons leger op lange termijn zullen bepalen'. Meer duiding over dat plan kwam er echter niet. (Belga/WB)