Rik Van Cauwelaert

België moet Franse Dexia Holding rechthouden

Rik Van Cauwelaert Rik Van Cauwelaert is directeur van Knack.

Het reddingsplan dat België, Frankrijk en Luxemburg begin oktober uitwerkten voor Dexia Holding wordt door de eurocrisis onderuitgehaald. Dit werpt ook een nieuw licht op de staatswaarborg voor de Arco-coöperanten.

Zo stond het op maandag 10 oktober op de webstek van Dexia:

“Dexia Bank België wordt door de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij gekocht en verdwijnt daardoor uit de perimeter van de Groep Dexia. Het wordt een autonome, niet-beursgenoteerde bank. Er bestaat geen link tussen Dexia Bank België en de waarde van het Dexia-aandeel dat genoteerd wordt op de beurs van Brussel.”

De mededeling klopte, maar in de werkelijkheid was er tussen België en Frankrijk wel meer aan de hand. Want België betaalde niet alleen 4 miljard euro – de helft te veel, zeggen ingewijden – om Dexia Bank België over te nemen. De Belgische regering leverde ook nog eens voor 54 miljard euro staatswaarborgen voor Dexia Holding, de zogenaamde restbank die de gevaarlijkste beleggingen in portefeuille heeft. Wat erop neerkomt dat de Belgen ruim 60 procent van de waarborgen voor hun rekening namen – een ontzettend groot cadeau voor de Fransen die tegen elke prijs een ratingverlaging wilden vermijden. De Fransen staan overigens alleen garant voor de minder riskante leningen aan de lokale Franse overheden.

Bij die staatsborg beginnen de Belgische problemen. De Belgische staatswaarborg moest Dexia Holding in staat stellen voor minstens 54 miljard euro uit de Belgische obligatiemarkt te halen. Maar als gevolg van de eurocrisis, het opdrogen van het interbancaire krediet en de obligatiemarkt heeft de Dexia restbank het moeilijk om aan liquide middelen te geraken. Dexia Holding kan momenteel hooguit 25 miljard uit de geldmarkt halen, terwijl de noden veel hoger zijn.

Alleen Dexia Bank België, die kan bogen op een grote depositoreserve, kan Dexia Holding van die middelen voorzien en zo de Belgische overheid, die de zware waarborg voor de restbank onderschreef, althans voorlopig behoeden voor financiële calamiteiten.

Vandaar ook dat de Belgische regering de staatswaarborg verleende aan de Arco-coöperanten. Want als die uit woede en frustratie omwille van het omvallen van de Arco Groep hun rekeningen bij Dexia Bank België weghalen, dreigt België op hardhandige wijze te worden geconfronteerd met de gegeven waarborg van 54 miljard euro voor Dexia Holding.

Daarom heeft België de Fransen gevraagd om opnieuw te onderhandelen over het reddingsplan dat begin oktober voor Dexia werd beklonken. Maar in Parijs, waar ze als de dood zijn voor een kredietverlaging van Frankrijk, blijven ze doof. Sterker nog: onlangs heeft Pierre Mariani, de gedelegeerd bestuurder van Dexia Holding, de Belgen gevraagd hun waarborg langer vol te houden dan begin oktober werd afgesproken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content