België kreunt onder regenweer: jeugdkampen ontruimd, rivieren in waakfase

Regenweer in België © BELGA

De afgelopen dagen viel er in ons land al evenveel neerslag als er normaal in een volledige maand valt. Daardoor moesten verschillende kampen van Scouts en Gidsen Vlaanderen geëvacueerd worden en traden een aantal rivieren buiten hun oevers.

Er zijn de afgelopen dagen verschillende zomerkampen van de Scouts en Gidsen geëvacueerd omwille van de aanhoudende regen. De Chiro heeft momenteel geen weet van kampen die zijn ondergelopen of opgebroken omwille van het slechte weer.

“De afgelopen 24 uur hebben drie groepen hun terrein moeten verlaten”, zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Het gaat om tachtig gidsen uit Antwerpen en een groep uit Oostduinkerke, die beiden kampeerden in Jalhaye. Een derde groep is afkomstig uit Sint-Amandsberg bij Gent. Die verbleef in Hotton en wordt momenteel opgevangen in de plaatselijke school.

“De leiding moet nu evalueren of ze ter plaatse blijven of niet”, zegt Van Reusel. “Voorts blijft het bij ongemakken”, zegt die nog. “Wij raden onze leden aan aangepaste activiteiten te voorzien en te schuilen, te zorgen voor droge kledij, zeker voor de jongsten, en voldoende warm te eten en te drinken.”

Rivieren treden buiten oevers

Dinsdag en woensdag viel er in ons land al evenveel neerslag als er normaal in een volledige maand valt. En dat heeft ook gevolgen voor de rivieren. Zo waren er woensdag al een aantal rivieren in de waakfase. Onder andere de Gete en de Demer traden buiten hun oevers. Ook in andere Limburgse rivieren dreigen buiten hun oevers te treden. In de Grote Nete, de Jeker en de Dommel is het waterpeil de afgelopen dagen opvallend gestegen, waardoor ze zich momenteel in de waakfase bevinden.

Volgens Katrien Smet, woordvoerder van de Vlaamse Milieumaatschappij, is het wachtbekken van Schulen al aangesproken om de schade te beperken. “Er staan al heel wat weilanden en akkers onder water, van echt zware overstromingen is er gelukkig geen sprake”, aldus Katrien Smet.

Donderdagnamiddag worden er zware onweders voorspeld gepaard met hevige regenval. “We weten nog niet hoe intens die onweders zullen zijn. Het is mogelijk dat er lokaal wateroverlast zal zijn omdat riolen het water niet meer kunnen houden. We houden in elk geval de situatie zeer nauwgezet in het oog”, besluit Katrien Smet.

Attractieparken

De attractieparken Walibi en Plopsa Coo zijn donderdag opnieuw opengegaan, nadat ze woensdagmiddag de deuren hadden moeten sluiten door onophoudelijke regen en wind.

Nog andere parken in Wallonië die woensdagmiddag moesten sluiten, gingen donderdag open, waaronder het dierenpark Forestia in Theux (provincie Luik) en het provinciaal domein van Wegimont (bij de stad Luik), waar de eerste zwemmers ’s morgens al present waren en de directie op de opklaringen rekent die voorspeld zijn.(Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content