België is rijk maar ongelijk: 20 procent bezit 60 procent van de rijkdom

Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Redacteur Knack

Dé Belg is – gemiddeld genomen – rijk. Maar die rijkdom is oneerlijk verdeeld, zo blijkt uit een studie van de Nationale Bank. 20 procent van de Belgen heeft 60 procent van de rijkdom in handen.

Uit een studie van de Nationale Bank naar het patrimonium van de Belgen blijkt dat België tot de rijkere landen van Europa behoort. De mediaan van de Belgische gezinnen bezit 26.500 euro. De tien procent rijkste Belgen beschikken gemiddeld over zo’n 234.000 euro aan financiële middelen. Dat is een Europees record, zo schrijft Le Soir.

Duitsland en Frankrijk ongelijker

Maar die rijkdom is oneerlijk verdeeld: 61,2 procent van de rijkdom is in handen van 20 procent van de Belgen. De armste 20 procent van de Belgische gezinnen bezitten slechts 0,2 procent. Uit de vergelijking met de andere Europese landen, de studie baseert zich op Europese cijfers, komt wel naar voren dat België niet het meest ongelijke land is in Europa. Zo is de ongelijkheid groter in Duitsland en Frankrijk, maar kleiner in Nederland, Italië en Spanje.

Dubbele ongelijkheid

Ahmed Laaouej, PS-senator, ziet in deze cijfers een dubbele ongelijkheid. ‘Ten eerste is er een economische luik. De lonen zijn een te klein aandeel van de inkomsten geworden, terwijl de uitgaven niet gestopt zijn met stijgen. Ten tweede speelt een fiscaal argument. Er is een te groot verschil tussen de belasting op werk en die op kapitaal.’ Jean-Luc Crucke (MR) zegt ‘verheugd’ te zijn dat ook de PS nu pleit voor een lastenvermindering op arbeid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content