België is ‘het minst transparante land’ in strijd tegen IS

Benoît Hellings (Ecolo), Kamerlid © BELGA

België was het “minst transparante” land van alle landen die in 2014 en 2015 deelnamen aan de luchtoperaties tegen terreurgroep Islamitische Staat in Irak.

De stellen de Franstalige en de Vlaamse groenen op basis van een rapport van de Britse ngo Airways.

De studie van Airways “toont een totale black-out van de kant van het leger” over de luchtoperaties in Irak, die gevoerd werden onder de naam “Operation Desert Falcon”, aldus Ecolo-Kamerlid Benoît Hellings (Ecolo) in een persbericht aan Belga. “Het wordt tijd dat Defensie ermee stopt om alle informatie over dit onderwerp zo goed als automatisch als geclassificeerd (geheim, red.) te beschouwen”, aldus Hellings in naam van de fractie Ecolo-Groen in de Kamer.

Volgens de partijen heeft Airways in detail de operatie Desert Falcon geanalyseerd en dus de interventie van de zes Belgische F-16’s in Irak in 2014 en 2015. De ngo heeft de gegevens geanalyseerd die Defensie heeft doorgegeven, en ook welke operaties ze juist heeft uitgevoerd. “Het rapport is zeer kritisch en concludeert dat België het minst transparante land is van de twaalf partners van de coalitie in Irak”, aldus nog Hellings.

Vragen

Daarom zal Ecolo-Groen aan de voorzitter van de nationale commisie Defensie, Karolien Grosemans (N-VA), vragen dat dit rapport geanalyseerd wordt en daarna wordt besproken in de Kamer. Ecolo-Groen zal ook minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) aan de tand voelen over het onderwerp, en aan de minister vragen om er een transparantere communicatiepolitiek op na te houden bij de uitbreiding van de militaire operaties in Syrië, waarover de federale regering onlangs een beslissing heeft genomen.

“De Belgische burgers hebben het recht om alle noodzakelijke informatie te krijgen over de impact die deze nieuwe bombardementen zullen hebben”, besluit Hellings.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content