‘België is geen land van gelijke kansen’

Afkomst bepaalt in België meer het schoolresultaat © Belga

België mag dan wel beter dan andere landen inkomsten herverdelen, het land zit verre van de Europese top als het aankomt op kansen geven aan armen, werklozen, ouderen, kinderen, migranten, zieken. De socliale achtergrond is in België meer bepalend voor de schoolprestaties dan in de meeste andere Europese landen.

Dat blijkt uit een studie van de Duitse denktank Bertelsmann Stiftung, waarover De Standaard bericht.

De Scandinavische landen slagen er het best in om armen, werklozen, kinderen, migranten en zieken aan boord te houden. Ook Nederland, Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland behoren tot de toplanden. België zit slechts in de middenmoot.

School

Dat is volgens de denktank te wijten aan een zwakke armoedebestrijding, ongelijke onderwijskansen en een stroeve arbeidsmarkt. Zo is de sociaaleconomische achtergrond slechts in zeven andere landen (op een onderzocht totaal van 28) zo bepalend voor de schoolprestaties. België slaagt er maar slecht in om ouderen aan het werk te houden en tegeijk ligt onze jeugdwerkloosheid hoog. Meer dan één Belg op de vijf loopt bovendien het risico op armoede of sociale uitsluiting, de helft meer dan bijvoorbeeld in Tsjechië.

België doet het wel uitstekend op gezondheidsvlak. Slechts drie landen in Europa (Zweden, Luxemburg en Nederland) hebben een rechtvaardigere gezondheidszorg.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content