Belgen wel degelijk bij hoogste belastingbetalers in Europa

© belga

De fiscale druk in ons land is de op twee na hoogste in heel Europa. Dat bevestigt de Hoge Raad voor Financiën.

De fiscale druk in ons land is bij de hoogste in Europa. Dat heeft Didier Leemans, de voorzitter van de afdeling fiscaliteit en parafiscaliteit van de Hoge Raad voor Financiën (HRF), bevestigd in het parlement.

De belastingen en bijdragen komen in België overeen met 44 procent van het bbp. In de andere EU-landen is dat gemiddeld 39 procent. Daardoor staat ons land op de derde plaats van het Europese klassement, na Denemarken en Zweden, preciseerde Leemans in de gemengde commissie die zich over een fiscale hervorming moet buigen. Het was meteen de eerste echte zitting van de commissie.

Loonlasten

De directe belastingen vormen 55 procent van het totaal en de indirecte belastingen ongeveer 44,5 procent. Volgens Leemans liggen de lasten op arbeid in ons land hoger dan in onze buurlanden en dan het EU-gemiddelde. De lasten op consumptie zitten rond het gemiddelde van de Europese Unie, terwijl die op kapitaal eerder aan de hoge kant liggen, in vergelijking met landen als Frankrijk, Duitsland en Nederland.

De commissie zet haar werkzaamheden volgende week voort met hoorzittingen. Bedoeling is dat ze voorbereidend werk levert voor een grote fiscale hervorming. Die wordt na de verkiezingen van volgend jaar verwacht. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content