Belgen kopen recordaantal illegale medicijnen

© .

Er zijn dit jaar al een recordaantal postpakketten met illegale medicijnen tegengehouden. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) onderschepte in de eerste vijf maanden van dit jaar al 60 procent meer bestellingen van Belgen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat schrijven de kranten De Tijd en L’Echo.

2014 was nochtans een recordjaar met 3.781 onderschepte postpakketten, tegenover 1.989 in 2013 en 1.072 in 2012.

Het gaat lang niet meer alleen over de ‘klassieke’ erectiepillen, vermageringspillen, wondermiddeltjes of hormonen voor bodybuilders, waarschuwt het FAGG. “Het hele gamma geneesmiddelen wordt illegaal besteld via het internet, ook antibiotica en pijnstillers”, luidt het in de kranten.

De verkopers gaan steeds professioneler te werk. Wie illegaal op het internet geneesmiddelen bestelt, neemt nochtans risico’s. De medicijnen kunnen niet werken of bestanddelen bevatten die gevaarlijk of soms zelfs dodelijk zijn.

Pharma.be, de koepelvereniging van de Belgische geneesmiddelenindustrie, steunt de strijd tegen de illegale geneesmiddelen, maar benadrukt dat de erkende apotheken in België “100 procent waterdicht zijn wat namaak- of illegale geneesmiddelen betreft”. De reguliere websites zijn ook herkenbaar aan een kwaliteitslogo.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content