Belg vaakst onder invloed bij ongevallen

Van de autobestuurders die bij een ongeval zwaargewond raken, hebben de Belgen het vaakst te veel alcohol en cannabis in hun bloed.

Voor het DRUID-onderzoek (Driving under the influence of drugs, alcohol and medicines) besteld door de Europese Commissie namen ziekenhuizen circa 2.500 bloedstalen af bij zwaargewonde autobestuurders in zes Europese landen (België, Nederland, Italië, Denemarken, Finland en Litouwen), zo schrijft De Standaard.

Zwaargewonden in België hadden het vaakst sporen van alcohol in hun bloed. Zo had 38 procent meer dan de toegestane 0,5 promille. Bij de Belgische mannen testte zelfs een op de twee positief. Het gemiddelde lag op 1,6 promille, of zeven pintjes. Het gemiddelde promillage lag in andere landen even hoog, alleen kwam het daar veel minder voor.

“Dit onderzoek bewijst niet dat de Belgen de grootste drinkers zijn achter het stuur. Wel dat alcohol in het Belgische verkeer een veel grotere risicofactor blijkt te zijn dan in andere landen”, zegt de coördinator van het onderzoek, hoogleraar toxicologie Alain Verstraete (UGent).

Cannabis

Voor cannabis is het verhaal gelijkaardig. In België testte 9,9 procent van de zwaargewonde bestuurders positief op cannabis, in Nederland was dat bijvoorbeeld 1,6 procent.

“Deze studie bewijst dat we nog strenger moeten worden”, reageert staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V). “Ik denk dat de pakkans verhogen al lang niet meer volstaat. Het is tijd om ons de vraag te stellen of ook de boetes niet flink omhoog moeten.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content