Een van de beste grappen van het jaar komt uit de jazzwereld. Onze dank gaat uit naar het Spaanse Siguenza Jazz Festival. Op het programma stond een concert van avant-gardesaxofonist Larry Ochs met zijn Sax & Drum Core. Geen makkelijke muziek, maar zoals Jeanette Winterson al schreef: oranges are not the only fruit.

Nu bleek ene Rafael Gisbert, een man uit het slaapstadje Alcorcon nabij Madrid, eigen aan zijn afkomst alleen van sinaasappelen te houden. Midden in het concert van Ochs stond de man met trillende wijsvinger op en schreeuwde: 'Dit is geen echte jazz! Dit is... hedendaagse muziek!' Dat zorgde meteen voor zo'n polemiek met Ochs én tussen de bezoekers onderling dat het optreden werd stilgelegd. Gisbert, die erop stond zijn geld terug te krijgen, belde gelijk de guardia civil. Waarop hij de onsterfelijke vraag stelde: 'Meneer de agent, vindt u dit echte jazz?' Nee, zei de diender terwijl hij op een stukje appelsien kauwde, en hij stelde een proces-verbaal van de interventie op.

Op het podium kwamen de organisatoren Larry Ochs publiek verdedigen, maar het hek was van de dam: het verhaal ging de wereld rond. Eerst via de krant El Pais, later op de website van The Guardian. Laat jazzmogul Wynton Marsalis, als trompettist een technisch grootmeester met een aanvechting tot sepiakleurige nostalgie, nu net een trouwe lezer van die Britse kwaliteitskrant zijn. Meteen sommeerde hij de jazzrecensent van The Guardian om de toen nog anonieme klager op te speuren: Marsalis wou de man bij wijze van steunbetuiging het gros van zijn back catalogue cadeau doen. 70 cd's vol 'echte' jazz!

Het internet was bijna te klein voor de scheldpartijen die daarop volgden. Velen namen het voor Ochs op, sommigen roemden Marsalis om zijn traditionalisme, de meesten gooiden alles op een hoopje en noemden jazz - we parafraseren even - Entartete Musik. Mijn favoriete agent-provocateur was ene 'Farofa', die schreef: 'I heard a jazz record once. Load of rubbish. Sounded like they were just making it up as they went along.'

Niets zo gezond voor een sector als polemiek, hoor je weleens. Niets zo gezond voor een sector als nieuwsgierigheid, denk ik dan. Relax, mensen. Of zoals ze het in Georgia zeggen: eat a peach.

Bart Cornand

Een van de beste grappen van het jaar komt uit de jazzwereld. Onze dank gaat uit naar het Spaanse Siguenza Jazz Festival. Op het programma stond een concert van avant-gardesaxofonist Larry Ochs met zijn Sax & Drum Core. Geen makkelijke muziek, maar zoals Jeanette Winterson al schreef: oranges are not the only fruit. Nu bleek ene Rafael Gisbert, een man uit het slaapstadje Alcorcon nabij Madrid, eigen aan zijn afkomst alleen van sinaasappelen te houden. Midden in het concert van Ochs stond de man met trillende wijsvinger op en schreeuwde: 'Dit is geen echte jazz! Dit is... hedendaagse muziek!' Dat zorgde meteen voor zo'n polemiek met Ochs én tussen de bezoekers onderling dat het optreden werd stilgelegd. Gisbert, die erop stond zijn geld terug te krijgen, belde gelijk de guardia civil. Waarop hij de onsterfelijke vraag stelde: 'Meneer de agent, vindt u dit echte jazz?' Nee, zei de diender terwijl hij op een stukje appelsien kauwde, en hij stelde een proces-verbaal van de interventie op. Op het podium kwamen de organisatoren Larry Ochs publiek verdedigen, maar het hek was van de dam: het verhaal ging de wereld rond. Eerst via de krant El Pais, later op de website van The Guardian. Laat jazzmogul Wynton Marsalis, als trompettist een technisch grootmeester met een aanvechting tot sepiakleurige nostalgie, nu net een trouwe lezer van die Britse kwaliteitskrant zijn. Meteen sommeerde hij de jazzrecensent van The Guardian om de toen nog anonieme klager op te speuren: Marsalis wou de man bij wijze van steunbetuiging het gros van zijn back catalogue cadeau doen. 70 cd's vol 'echte' jazz! Het internet was bijna te klein voor de scheldpartijen die daarop volgden. Velen namen het voor Ochs op, sommigen roemden Marsalis om zijn traditionalisme, de meesten gooiden alles op een hoopje en noemden jazz - we parafraseren even - Entartete Musik. Mijn favoriete agent-provocateur was ene 'Farofa', die schreef: 'I heard a jazz record once. Load of rubbish. Sounded like they were just making it up as they went along.' Niets zo gezond voor een sector als polemiek, hoor je weleens. Niets zo gezond voor een sector als nieuwsgierigheid, denk ik dan. Relax, mensen. Of zoals ze het in Georgia zeggen: eat a peach.Bart Cornand