‘Beklemmende’ beelden van Adolf Hitler als vaderfiguur ontdekt

Winifred Wagner and Adolf Hitler © /

Er zijn tot nu toe onbekende beelden ontdekt van Adolf Hitler die hem als vaderfiguur voor de kleinkinderen van Richard Wagner tonen. De beelden mogen echter niet worden vrijgegeven.

Herontdekte beelden uit de nalatenschap van de kleinzoon van Richard Wagner tonen Adolf Hitler in het huis van de familie van de componist. De opnames bewijzen dat Hitler door de kinderen van de familie als een echte vaderfiguur werd gezien. Dat meldt Sylvia Krauss, geschiedkundige van het Beierse staatsarchief.

De zwart-witbeelden dateren uit 1936 en tonen Hitler in burgerlijke kledij, terwijl hij te gast is bij de familie Wagner in Bayreuth (Beieren). “Dat Hitler een soort vader was voor die kinderen, wist men al langer. Deze opnames zijn daar een levendig bewijs van”, zegt Krauss.

Grapjes

“Het zijn beklemmende beelden, omdat ze Hitler tonen in een andere hoedanigheid dan we gewoon zijn. Hij maakt grapjes en komt zelfs vriendelijk over.”

Winifred Wagner, de schoondochter van Richard Wagner, “hemelt Hitler op” en de kleinkinderen verwijzen naar hem als “Onkel Wolf”, aldus Krauss in gesprek met de Duitse zender WDR.

De beelden werden eind 2015 herontdekt in de nalatenschap van Wolfgang Wagner, een kleinzoon van de componist waar Hitler al sinds zijn twaalfde mee dweepte. Het Beierse staatsarchief digitaliseerde de beelden en stelt ze nu ter beschikking van onderzoekers.

Aangezien de jongste zus van Wolfgang Wagner, die ook te zien is op de beelden, nog in leven is, kunnen de beelden echter nog niet vrijgegeven worden aan het brede publiek. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content