Beke: ‘We moeten militair ingrijpen in Syrië overwegen’ (video)

Wouter Beke, CD&V-voorzitter, in Terzake © /

CD&V-voorzitter Wouter Beke vindt dat een militair ingrijpen in Syrië overwogen moet worden, om de vluchtelingencrisis “bij de wortel” aan te pakken. Dat zei hij in het VRT-programma Terzake.

“Er is een regime in Syrië en in een stuk van Irak waar de hele internationale gemeenschap, wat mij betreft, veel te passief en veel te laks naartoe kijkt”, aldus Wouter Beke. “Er is daar een regime” dat “zijn eigen onderdanen onderdrukt, dat moordt zijn eigen onderdanen uit, dat vernielt de hele culturele en historische traditie”. Dat regime “drukt ook het hele vluchtelingenprobleem richting Europa”.

“Ik vind dat ook militair ingrijpen moet overwogen worden. Er moet natuurlijk binnen VN-context bekeken worden welk mandaat daarvoor gegeven kan worden.”

Of er een draagvlak voor bestaat in de regering of in het parlement kon de partijvoorzitter niet voorspellen.

Stomp in de maag

In het verleden is er in het parlement “een ruime consensus” geweest om in conflicten op te treden.

“Op dit ogenblik is men daar omwille van slechte ervaringen in Irak en in Afghanistan zeer terughoudend in. Maar zolang men de grond van de zaak niet aanpakt, zullen we dit soort beelden blijven zien”, aldus Beke, die verwees naar de foto’s van het Syrische kindje dat dood aanspoelde op een Turks strand. “Iedereen heeft een stomp in de maag gevoeld” bij de foto, zei hij.

“We moeten dat debat (over militaire interventie) durven voeren en er met open blik naar kijken”.

Het werd in het gesprek niet duidelijk of zo’n militair ingrijpen voor de CD&V-voorzitter in eerste instantie Islamitische Staat zou viseren, zoals hij bij het begin leek te suggereren, of het regime van de Syrische president Assad, of allebei.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content