‘Beke veegt opbouwende kritiek van Torfs van tafel’

© Belga

CD&V-senator Rik Torfs oogst in christelijke middens opvallend veel bijval: de onafhankelijke Christendemocratische Studenten (CDS) zijn het “integraal” met hem eens en ook Jong CD&V volgt hem.

CD&V-senator Rik Torfs oogst in christelijke middens veel bijval met zijn uithaal naar de eigen partij. De Antwerpse en Gentse Christendemocratische Studenten (CDS) zijn het “integraal” met hem eens. En ook Jong CD&V-voorzitter Pieter Marechal vindt dat Torfs minstens enkele terechte opmerkingen maakt. Volgens het erg conservatieve Christenunie zou de CD&V “beter verdwijnen” indien ze zich niet snel herpakt.

Jong CD&V-kopman Marechal wil zich niet laten vastpinnen op de vraag of de uitlatingen van Torfs ongepast of slecht getimed waren. Hij hoopt vooral dat het gesprek tussen Torfs en partijvoorzitter Wouter Beke “voor 95 procent over de toekomst van de partij zal gaan”. Want “de weg naar de wederopstanding is nog lang”, erkent ook Marechal.

Marechal pleit voor ‘sterke as Beke-Torfs’

“Er is de voorbije maanden veel en goed werk geleverd, maar de peilingen geven ons nog steeds maar 14 procent.” De jonge christendemocraat pleit zelfs voor “een sterke as Beke-Torfs” om de partij ideologisch weer op de rails te zetten. “Als er twee mensen zijn die de polsslag bij onze afdelingen kennen, dan zijn zij het”, argumenteert hij.

Concreet moet CD&V volgens Marechal “terug de basis enthousiasmeren”, afdelingen die “risico’s durven nemen” en niet voor stadslijsten kiezen meer in de verf zetten, de draad van de ideologische herbronning weer opnemen en afsluiten met een groot inhoudelijk congres.

CDS: ‘Beke veegt opbouwende kritiek van Torfs van tafel’

Volgens de Gentse en Antwerpse afdelingen van het onafhankelijke CDS veegt Beke de “opbouwende kritiek” van Torfs echter simpelweg van tafel. “Uit angst om meer stemmen te verliezen, schuwt men binnen
CD&V immers al jarenlang het ideologische debat”, luidt het bij de Christendemocratische Studenten.

CDS: ‘Kritiek van harte nemen, zoniet is partij klaar voor palliatieve zorg’

De verschillende standen binnen de partij hebben de “rijke christendemocratische traditie verengd tot vier V’s – verzorgen, vooruitzien, verbinden en versterken”, hekelen ze. Nochtans loopt nog menig student warm voor de christendemocratische kernwaarden, vervolgen afdelingsvoorzitters Jochen Devlieghere en Robrecht Lippens. De kritiek moet dus ter harte genomen worden.

“Zoniet is de partij klaar voor palliatieve zorg.” De studenten roepen op tot een breed christendemocratisch debat in Vlaanderen, los van leeftijd of partijkaart.

Christenunie: ‘Als CD&V zich niet herpakt, verdwijnt ze beter’

Ook de Christenunie waarschuwt dat CD&V zich dringend moet herpakken. Voor de conservatieve beweging is de partij immers verworden tot “politieke kameleon”. De organisatie is het “volmondig eens met de analyse over het zwakke inhoudelijke profiel”.

“Als de CD&V zich niet snel herpakt (…) kan de partij beter verdwijnen en plaatsmaken voor een nieuwe generatie bewuste en fiere christenen”, aldus Christenunie. Ook de keuze voor de Antwerpse “stadslijst” zint Christenunie niet.

Christenunie: ‘Wie Christus en het evangelie onder het tapijt veegt, heeft weinig toekomst’

“Vele gewone christengelovigen hebben absoluut geen begrip voor het feit dat ze in oktober voor een socialistische lijst moeten stemmen”, luidt het. De beweging is dan ook van plan de christelijke
kandidaten “op andere lijsten dan die van SP.A” te steunen en te promoten.

“Ongetwijfeld vertegenwoordigt de CD&V nog deels de sterk gesubsidieerde christelijke zuil, maar die zuil is sterk geseculariseerd en zeer verlinkst”, betreurt Christenunie nog. “Dat heeft ook gevolgen voor CD&V zelf (…). Wie Christus en zijn evangelie onder het tapijt veegt en schrik heeft van zijn eigen christelijke schaduw, heeft inderdaad weinig toekomst.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content