Beke roept Franstaligen op daad bij het woord te voegen

CD&V-voorzitter Wouter Beke roept de Franstalige onderhandelaars op snel een communautair akkoord te sluiten.

De partij viert zaterdag in Kortrijk, onder de slogan “Samen is Super”, de naamswijziging van Christelijke Volkspartij in Christen-Democratisch en Vlaams die ze tien jaar geleden doorvoerde.

In zijn toespraak kwam Beke terug op het “rampjaar 2010”, toen de regering viel over BHV en zijn partij op een electoraal dieptepunt terecht kwam. De verkiezingen hebben duidelijk gemaakt dat eerst het dossier-BHV moet opgelost raken. “Aan mijn Franstalige collega’s die zeggen de verkiezingsuitslag begrepen te hebben, zeg ik met de woorden van Von Goethe: ‘laat de woorden de voortuin zijn van uw daden'”.

Hij herhaalde daarbij de voorwaarde, “die wij hebben gesteld en de andere partijen hebben moeten volgen”, dat er eerst een communautair akkoord en een akkoord over BHV moet zijn alvorens CD&V aan regeringsonderhandelingen wil deelnemen. “Hier wijken wij niet van af”.

Toekomst

CD&V heeft als Vlaamse volkspartij wel degelijk een toekomst, ging Beke voort. De vier waarden die de partij de komende jaren steevast in haar beleidsdaden centraal zal plaatsen, zijn verbinden, verzorgen, versterken en vooruitzien. Christendemocraten kiezen voor de gemeenschap, ze staan voor solidariteit, willen initiatiefnemers ondersteunen en willen opnieuw “de rentmeesters van de toekomst” worden. “Dit is waar een volkspartij voor staat. Dit is waar de christendemocraten voor staan”, luidde het.

De voorzitter had nog woorden van lof voor ontslagnemend minister Inge Vervotte, die onlangs aankondigde binnenkort met actieve politiek te stoppen. Ook stond hij stil bij de Limburgse gedeputeerde Erika Thijs, die enkele weken geleden overleed. Premier Yves Leterme en Vlaams minister-president Kris Peeters konden wegens buitenlandse verplichtingen niet naar Kortrijk afzakken, maar hadden voor de militanten een opgenomen boodschap in petto. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content