Beke over filmpje De Wever: ‘Na jaren ambras maken moet je nu geen open armen verwachten’

Elio Di Rupo en Paul Magnette (PS) © BELGA

CD&V-voorzitter Wouter Beke is niet verbaasd over de negatieve reacties uit Franstalig België op het filmpje van N-VA-kopman Bart De Wever. De PS reageerde snel dat ‘het cynisme van De Wever geen grenzen kent’.

“Vulpem pilum mutare, non mores” of “Een vos verliest zijn haren, maar niet zijn streken”, schrijft de PS in een reactie. Eerste minister Elio Di Rupo tweette: “Een kat in het nauw maakt rare sprongen”.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft een filmpje getweet waarin hij zich rechtstreeks tot de Franstaligen richt. De Wever onderstreept dat N-VA het beste met hen voor heeft en waarschuwt dat net de PS hun welvaart schade toebrengt. Daarnaast vraagt de voorzitter ook “een kans om dit land te hervormen”.

“Na de Walen en de Brusselaars jarenlang te hebben beledigd en gestigmatiseerd, na in het debat met Paul Magnette duidelijk te hebben toegegeven dat hij de splitsing van de sociale zekerheid en het einde van het land wil, vraagt Bart De Wever nu het vertrouwen van de Franstaligen”, reageert de PS. “Het cynisme van de N-VA-voorzitter kent geen grenzen.”

De PS omschrijft zich op vier dagen van de verkiezingen als de enige partij die de belangen van alle Franstaligen verdedigt, de stabiliteit van het land garandeert, de sociale zekerheid en de index beschermt en alle werknemers ondersteunt. Het sociaal-economisch programma van MR stemt daarentegen voor 66 procent overeen met dat van de N-VA, waarschuwen de Franstalige socialisten.

Wouter Beke: ‘Na jaren ambras maken moet je nu geen open armen verwachten’

CD&V-voorzitter Wouter Beke is niet verbaasd over de negatieve reacties uit Franstalig België op het filmpje van N-VA-kopman Bart De Wever. “Als je eerst jaren ambras maakt en het conflict zoekt, dan moet je niet verwachten plots met open armen ontvangen te worden”, liet hij zich ontvallen in de marge van een persconferentie in Technopolis.

Het filmpje waarin De Wever zich rechtstreeks tot de Franstaligen richt, lokte over de taalgrens vooral afkeurende reacties uit. “Een kat in het nauw maakt rare sprongen”, reageerde de PS vrijwel meteen.

Bij CD&V zijn ze niet verbaasd over die negatieve respons. “Toen Kris Peeters er gisteren ontvangen werd, waren de reacties toch heel anders”, merkte Beke op.

Ook Peeters zelf wees fijntjes op dat verschil, maar ging verder niet op het filmpje in. “De acties van meneer De Wever zijn zijn acties.” Het filmpje bood CD&V wel de kans om de eigen boodschap nog eens in de verf te zetten, op wat waarschijnlijk de laatste persconferentie van de partij was deze campagne. “Samenwerking is de enige weg vooruit. Wij gaan voor concrete oplossingen die de mensen versterken”, klonk het bij Peeters, die tien grote uitdagingen en evenveel oplossingen uit het CD&V-programma naar voren haalde.

Ook voorzitter Beke greep de kans om de eigen boodschap te herhalen. “Kiezen voor CD&V is kiezen voor oplossingen”, herhaalde hij. “Onze keuzes zijn de juiste: groei gecombineerd met sociale vooruitgang, lagere loonlasten zonder sociaal bloedbad.”

(Belga/TE/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content