‘Begrotingstekort opgelost door nieuwe maatregelen tegen fraude’

© Image Globe
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

De nieuwe Europese maatregelen tegen fraude zouden ons land 6 miljard euro kunnen opleveren, volgens staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez. Daarmee is het gat in de begroting in één klap zo goed als dichtgereden.

Het gat in de begroting wordt gedicht door een reeks nieuwe maatregelen tegen fraude die Europa woensdag naar verwachting goedkeurt. Dat zegt staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) in De Zondag.

Volgens Crombez loopt de staatskas jaarlijks 30 miljard euro mis aan zwart geld. ‘Als je die 30 miljard met één vijfde kan reduceren – en dat is realistisch met die nieuwe maatregelen – zou dat 6 miljard euro opleveren. Daarmee is het begrotingstekort nagenoeg opgelost.’

Belastingparadijzen

‘Europa zal maatregelen nemen tegen belastingparadijzen en tegen het gebruik van postbusvennootschappen,’ verwacht Crombez van de Europese top waar het belastingbeleid centraal staat. ‘Ik hoop dat er ook een akkoord komt over ‘land-op-land-rapportering’. Als een multinational nu n tien landen werkt, kan die zijn winst zetten in het land met de minste belastingen. Dat strookt niet meer met de economische werkelijkheid.’

Volgens Crombez moet een deel van de opbrengsten die ons land uit de nieuwe maatregelen mag verwachten, naar een verlaging van de loonkosten gaan.

De schrik der zelfstandigen

In eigen land nam de regering eerder al een reeks maatregelen om fraude tegen te gaan. Vele van die maatregelen – onder meer een boete van 310 procent voor betwiste kosten – treffen de KMO’s en zelfstandigen. Dat leverde Crombez de bijnaam ‘de schrik der zelfstandigen op.

‘Dat vind ik zeker niet ok,’ zegt hij in De Zondag. ‘Ik merk wel dat er vanuit bepaalde hoeken hard gewerkt wordt om dat beeld van mij op te hangen. Men doet maar. Vele zelfstandigen en KMO’s zeggen mij dat ze ook schade lijden door fraude. Ik zal dus blijven doen wat ik eerlijk en rechtvaardig vind.’ (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content