‘Begrotingsknoop doorhakken eind september’

Ontslagnemend minister van Begroting Guy Vanhengel wil dat eind september de knoop wordt doorgehakt over wie de begroting 2012 opstelt.

De ontslagnemende federale regering heeft tegen eind september alle cijfers op een rij gezet over de uitvoering van de begroting 2011 en de opmaak van de begroting 2012.

Op dat moment zal volgens ontslagnemend minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) de “politieke knoop” over wie de begroting 2012 opstelt, moeten doorgehakt worden.

Wie dat zal doen, hangt af van de vooruitgang die de regeringsonderhandelaars boeken. Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) zei eerder al, na een onderhoud met formateur Elio Di Rupo (PS), dat hij ten laatste 10 september daarover duidelijkheid wil. Voor Leterme gebeurt de opmaak idealiter door de onderhandelaars. Mocht dat echter niet lukken, dan zal zijn ontslagnemende regering het heft in handen nemen.

Vanhengel: “Eind september politieke keuzes inbouwen”

Guy Vanhengel schuift een andere datum naar voren: eind september zullen “de politieke keuzes” rond de evenwichten in de begroting 2012 moeten worden ingebouwd, luidde het. De begrotingsdiensten, het Planbureau en het monitoringcomité zullen tegen dan alle cijfers op een rij zetten.

“Tegen dan zouden de politieke knopen doorgehakt moeten zijn. Dat gebeurt het best door de nieuwe regeringsploeg”, zei Vanhengel. Indien er dan nog geen nieuwe regeringsploeg is, zal de uittredende regering dat moeten doen, zei de Open VLD-vicepremier, in navolging van de premier.

Vanhengel geeft nog mee dat er volgens hem twee sleutelmomenten zijn voor de begroting. Eind oktober moet de begroting neergelegd zijn in het parlement, tegen het einde van het jaar moet de begroting gestemd zijn. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content