Begrotingsconclaaf: Op zoek naar laatste honderden miljoenen

© Belga

De topministers vergaderen over de laatste honderden miljoenen om de begrotingscontrole sluitend te krijgen. Over welke voorstellen wordt gepraat is niet meegedeeld.

Het kernkabinet zit opnieuw samen in de ambtswoning van premier Elio Di Rupo in een poging een akkoord af te sluiten over de begrotingscontrole. Een vergadering tot de finish is niet uitgesloten.

De regering moet het begrotingstekort dit jaar terugdringen tot 2,8 procent van het bbp. Ze is daarvoor op zoek naar 1,9 miljard euro aan besparingen. Om een nog slechter presterende economie en minderontvangsten op te vangen, wordt dat bedrag echter verhoogd tot 2,5 miljard. Daarvoor wordt volgens PS-vicepremier Laurette 500 à 700 miljoen euro gebruikt van de 1,3 miljard die ons land van de Europese Commissie diende te bevriezen.

Onderhandelen over de laatste loodjes

Open VLD-vicepremier Vincent Van Quickenborne gaf bij het begin van de vergadering aan dat al meer dan 1 miljard euro werd gevonden en dat nu nog moet worden gezocht naar de laatste honderden miljoenen. Alle onderhandelaars gaven aan dat de laatste loodjes altijd het zwaarst wegen.

Het kernkabinet bekijkt momenteel vooral de fiscale inkomsten. Er ligt nog een tiental voorstellen op tafel die samen goed zijn voor 1 miljard euro. De regering wil het in elk geval eens raken over initiatieven die samen 500 miljoen opleveren. Wat wel en niet op tafel ligt, wou niemand zeggen. Er moet een pakket uit de bus komen waarover de drie traditionele politieke families het kunnen eens zijn.

Bevriezing energieprijzen

Hoewel het dossier budgettair geen consequenties heeft, discussieert het kernkabinet ook nog over de bevriezing van de energieprijzen. De ministerraad keurde daarover in eerste lezing een ontwerp goed en ondertussen heeft de Raad van State volgens sp.a-vicepremier en minister van Economie Johan Vande Lanotte een positief advies afgeleverd. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content