Begrotingsconclaaf: Kernkabinet zoekt nog 200 miljoen euro

Er is voorlopig nog geen akkoord over de begrotingscontrole. Nadat Open VLD een voorstel over het optrekken van de roerende voorheffing blokkeerde, gingen de protagonisten uit elkaar. De zoektocht naar de resterende miljoenen wordt dit weekend verder bekeken.

Er is nog altijd geen akkoord over de begrotingscontrole. De werkzaamheden worden later vandaag hervat. Naar verluidt moet nog 200 miljoen euro worden gevonden.

Politiek schaakspelHet politieke schaakspel over de begrotingscontrole isopnieuw geëindigd in remise. Het kernkabinet had wel de bedoeling om tot de finish te vergaderen, maar ideologische tegenstellingen gooiden roet in het eten. Struikelblok was het voorstel om de roerende voorheffing voor iedereen op te trekken van 21 naar 25 procent. De regering besliste eind vorig jaar bij de opmaak van de begroting al dat rijken – wie per jaar meer dan 20.000 euro binnenrijft aan roerende inkomsten (spaarboekjes niet meegerekend) – voortaan 25 procent voorheffing moeten ophoesten.

Dat tarief zou nu voor iedereen worden toegepast. Wie kan bewijzen dat hij niet aan 20.000 euro komt, kan een jaar later via de belastingen de 4 procent terugeisen.

Open VLD zegt njet tegen voorstel roerende voorheffing

Open VLD veegde het voorstel echter van tafel. Volgens de Vlaamse liberalen komt de maatregel neer op de invoering van een vermogenskadaster en daar kan volgens hen geen sprake van zijn. Het njet van de liberalen was niet van die aard om de sfeer rond de tafel op te krikken. De relaties verzuurden en de budgettaire discussie raakte geblokkeerd. Daarop werd dan maar beslist om de werkzaamheden op te schorten en zaterdag de gesprekken weer voort te zetten.

Later vandaag steken de protagonisten de koppen weer bij elkaar.

Nog 200 miljoen euro aan fiscale maatregelen

De topministers dienen nog 200 miljoen euro te vinden in de fiscaliteit. Sommige bronnen geven aan dat voorlopig enkel een accijnsverhoging op tabak al tot de zekerheden behoort. Die maatregel brengt echter maar 15 à 30 miljoen euro op. Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) legde wel een voorstel op tafel dat komaf maakt met de fiscale aftrekbaarheid van allerlei cadeaus die bedrijven hun klanten aanbieden. Momenteel kunnen ze die voor de helft fiscaal inbrengen. Aan de notionele intrestaftrek zou niet worden geraakt. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content