‘Begroting voor het einde van het weekend’ (Onkelinx)

© Belga

De Franstalige socialisten willen de discussie over de begroting voor het einde van het weekend afronden. Dat verklaarde PS-onderhandelaarster Laurette Onkelinx voor aanvang van de onderhandelingen met formateur Elio Di Rupo.

De formateur en de zes partijvoorzitters die onderhandelen over een nieuwe regering zitten sinds maandagnamiddag uur samen in het voorzitterschap van de Kamer.

Spoed
Op de agenda staat opnieuw de opmaak van de begroting voor volgend jaar. Meer concreet zal worden nagegaan welke “convergenties” kunnen worden geïdentificeerd op basis van het werk van de begrotingsexperts van de afgelopen dagen.

Het voorbije weekend riepen verschillende partijen op tot spoed bij het opstellen van de begroting. Ook PS-vicepremier Onkelinx stelde maandagnamiddag dat het budget 2012 wat haar betreft voor het einde van het weekend moet afgerond zijn. “Het is absoluut noodzakelijk”, aldus Onkelinx. “Elke dag is er slecht economisch nieuws voor ons land”.

Niet raken aan automatische loonindexering
Raken aan de automatische loonindexering kan voor de PS-politica absoluut niet. “Wie de werknemers verdedigt, verdedigt de loonindex”, luidde het. Open VLD’er De Croo vindt dat toch minsten moet kunnen worden gepraat over de loonindex, kwestie van te kunnen evalueren wat goed is aan het systeem en waar het fout loopt. “We zijn onszelf uit de markt aan het prijzen”, dixit De Croo. “Indien de loonkosten hier te hoog zijn, verliezen we jobs en dat is voor iedereen slecht”.

Voor CDH-voorzitter Benoît Lutgen gaat de discussie vandaag niet over de vraag of de index moet worden hervormd, maar over de begroting voor volgend jaar, die zo snel mogelijk moet worden afgerond. Trouwens, voegde Lutgen eraan toe, “als je de index wil hervormen, moet je daar de sociale partners bij betrekken. Dat lukt hier niet aan tafel op een paar uur of dagen tijd”.

Loonrapport
Aanleiding voor de discussie is het jaarlijkse loonrapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven dat dinsdag wordt bekendgemaakt. Daarin wordt de evolutie van de lonen in ons land vergeleken met die in Nederland, Duitsland en Frankrijk. In het ontwerprapport stijgt volgens De Standaard de loonkloof tussen België en de buurlanden tot 4,6 procent. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content