‘Begroting blijft oorverdovend stil over extra investeringen in Welzijn’

Joris Vandenbroucke (SP.A) © BELGA

De oppositie is niet onder de indruk van de Vlaamse begrotingscontrole. ‘Een gemiste kans’, klinkt het bij SP.A. ‘Zeer onrustwekkend’, reageert Groen.

SP.A vindt de Vlaamse begrotingscontrole een gemiste kans om echt te investeren in de toekomst. “Hier en daar worden kleine stappen vooruit gezet, maar een overtuigend traject naar de hooggestemde doelstellingen van de Visienota 2050 van Bourgeois zit er duidelijk nog niet in”, zegt fractieleider Joris Vandenbroucke.

De Vlaamse regering heeft zich bij de begrotingscontrole gehouden aan het vooropgestelde tekort van 172 miljoen euro. De kosten voor de asielcrisis en de extra ‘horizontale transfer’ naar Brussel en Wallonië worden uit de begroting gehouden. Voor de bouw van scholen en sociale woningen komt er extra budget. “We zitten op koers naar een begrotingsevenwicht in 2017”, zei minister-president Geert Bourgeois zaterdagochtend.

Noden in jeugdzorg zijn acuut

“Een boekhoudkundig fraai lijkend werkstuk zonder veel ambities”, vindt Vandenbroucke. “Het blijft bijvoorbeeld oorverdovend stil rond de herhaalde beloften over substantiële extra investeringen in Welzijn. De noden in de jeugd-, gehandicapten- en ouderenzorg zijn nochtans even enorm als ze acuut zijn.”

De besliste investeringen zullen volgens SP.A slechts druppelsgewijs effect sorteren. “Weinig zal daarvan op korte termijn te merken zijn. Er zijn zoveel initiatieven, plannen en ambities voor vooruitgang, meer levenskwaliteit en betere zorg. We kunnen morgen aan de slag als de regering het licht op groen zou zetten. Maar deze Vlaamse regering laat kansen liggen om echt te investeren in de toekomst.”

Recyclage

De andere oppositiepartij Groen vindt dat de Vlaamse regering niet transparant communiceert over de begrotingscontrole. “Dit doet iedereen vrezen dat de regering weer een pak taksen en facturen uit de spotlights probeert te houden”, zegt fractieleider Björn Rzoska.

Björn Rzoska (Groen)
Björn Rzoska (Groen)© BELGA

“De Vlamingen hebben er recht op te weten hoe het precies staat met de begroting. Maar de informatie van de Vlaamse regering is onvolledig en niet transparant”, vindt Rzoska. De partij vreest dat de regering toch op zoek gaat naar nieuwe inkomstenbronnen. “De regering startte haar regeerperiode met het motto ‘snoeien om te bloeien’. Tot dusver maakte ze alleen de eerste helft waar”, aldus Rzoska.

Wat de regering als nieuwe investeringen bestempelt, is grotendeels recyclage van al beslist en al gecommuniceerd beleid, vindt de partij. “De regering-Bourgeois maakt dus ook niet de goede politieke keuzes. De slimme investeringen die economie en samenleving zuurstof geven blijven achterwege.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content