‘Begin juli vraagt Depardieu de Belgische nationaliteit aan’

© Franky Verdickt
Han Renard

Sinds Gérard Depardieu zich in Néchin, een deelgemeente van het onooglijke Estaimpuis kwam vestigen, waant burgemeester Daniel Senesael (PS) zich de koning te rijk.

Sinds Gérard Depardieu zich in Néchin, een deelgemeente van het onooglijke Estaimpuis kwam vestigen, waant burgemeester Daniel Senesael (PS) zich de koning te rijk. Bovendien lijkt het erop dat de beroemde Franse acteur voor langere tijd onder de Belgen wil blijven.

Burgemeester, hoe zit het nu met het verhaal dat Depardieu Russisch staatsburger is geworden? Hij kreeg van president Vladimir Poetin voor de camera’s een Russisch paspoort.

Senesael: Dat is typisch Depardieu: feit en fictie lopen hier door elkaar heen. Zeker is dat hij de scherpe aanvallen van de Fransen op zijn persoon echt beu was. Dat valt ook te begrijpen, als je zijn levensloop kent. Depardieu is opgegroeid in een arm arbeidersgezin – hij heeft zijn fortuin dus bepaald niet in de wieg meegekregen. Hij heeft vanaf jonge leeftijd keihard gewerkt, dingen gecreëerd, mensen werk verschaft én heel veel belastingen betaald. De term ‘minable’ van de Franse eerste minister heeft hem dan ook zwaar geschokt. Hij vond ook dat de Franse pers fel overdreef. En dus heeft hij daar in Rusland een nummertje opgevoerd, en pers en publieke opinie een beetje om de tuin geleid.

Met andere woorden, u hebt hem in Estaimpuis als Fransman ingeschreven, niet als Russische onderdaan?

Senesael: Precies. Hij heeft zich aangemeld met zijn Franse identiteitskaart, en hij is ook helemaal geen Russisch staatsburger. Hij werkt in Moskou aan de opnames van (kijkt naar zijn medewerker) De Prins van de Steppen, als ik me niet vergis. Daarvoor moet hij in verscheidene Sovjetrepublieken draaien. Om niet steeds opnieuw een visum te hoeven aanvragen, gaf de Russische president hem een paspoort waarmee hij vrij door al die republieken kan reizen. Depardieu heeft er toen een flinke schep bovenop gedaan, zoals hij dat goed kan. Maar zijn echte wens is Fransman blijven, en tot Belg genaturaliseerd worden. De dubbele nationaliteit dus. Als hij begin juli terugkomt uit Rusland en zijn intrek neemt in zijn huis – hij heeft trouwens beloofd om een barbecue te organiseren voor de buren – zal hij ook zijn naturalisatiedossier indienen. (HR)

Het volledige interview met burgemeester Daniel Senesael vindt u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content