‘Bas Luyten aanhanger van Hitler’ (Joods Actueel)

Joods Actueel schrijft dat het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding een onderzoek opende naar antisemitische uitspraken die ex-NV-A’er Bas Luyten op Facebook zou gedaan hebben.

Op de website van Joods Actueel staat dat de oud-voorzitter van de N-VA-jongeren Bas Luyten, “de kwelgeest van de N-VA”, iets heeft tegen Joden. Volgens de redactie van Joods Actueel zegt Luyten dat “letterlijk in enkele schokkende Facebookcommentaren.”

Nog volgens Joods Actueel heeft het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR) hierover in december al een klacht ingediend. Diensthoofd Michiel Bonte, geciteerd door Joods Actueel, meent dat er volgens een eerste analyse door het CGKR “mogelijk sprake is van een inbreuk op de negationismewet”.

‘Hitler had zijn werk beter afgemaakt’

Luyten deed zijn uitspraken op Facebook. In een repliek op Groen-parlementslid Luckas Van der Taelen zou hij geschreven hebben: “Ik geef gerust toe dat ik met de dag meer en meer problemen krijg met de gehele Joodse gemeenschap.”

Wat voor Joods Actueel “vooral schokkend” is, is “wanneer Luyten de Jodenuitroeiing een goede zaak lijkt te vinden en het zich beklaagt dat Hitler niet alle Joden heeft vermoord.” Letterlijk zou hij geschreven hebben: “Hitler had zijn werk beter afgemaakt.”

‘Joodse Gestapo’

Ook het nieuws dat Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, zich kandidaat stelt als voorzitter van het CGKR, ontlokte Luyten een antisemitische oprisping, aldus Joods Actueel: “Hier komt de joodse Gestapo”.

Freilich vindt die uitspraken getuigen van “het meest walgelijke antisemitisme”: “Gelukkig bestaan er wetten tegen dergelijke uitspraken. Nog een geluk dat de N-VA deze man uit de partij heeft gegooid, dergelijk sujet verdient geen enkele plaats op het publiek toneel”, klonk het nog.

Op ramkoers met N-VA

Bas Luyten kwam de afgelopen week volop in het nieuws, omdat hij op ramkoers lijkt te zijn met zijn voormalige partij. N-VA’ers wijzen hem aan als lek van de e-mails, waardoor Vlaams minister van begroting Philippe Muyters (N-VA) in nauwe schoentjes kwam.

Op Facebook zei Luyten, die uit de N-VA werd gezet nadat hij samen met ex-senatrice Kim Geybels betrapt werd op drugsbezit in Thailand, dat hij nog meer onthullingen zou doen over de N-VA en dat hij een klacht neerlegde tegen (doods)bedreigingen. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content