Bart Somers: ‘Muur van discriminatie moet gesloopt worden’

Praktijktests door de overheid moeten het sluitstuk vormen van de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. Dat heeft Open VLD-fractieleider Bart Somers gezegd. N-VA gaat niet akkoord en vreest dat de maatregel zou leiden tot een soort ‘heksenjacht’.

Praktijktests door de overheid moeten het sluitstuk vormen van de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. Dat heeft Open VLD-fractieleider Bart Somers gezegd in De Zevende Dag (VRT). Coalitiepartner N-VA is het daar niet mee eens. Vlaams parlementslid Jan Hofkens vreest dat zo’n praktijktests zullen leiden tot een “heksenjacht”.

Mystery callers

Uit een onderzoek van het Minderhedenforum bleek dat 165 van 251 onderzochte poetsbedrijven in Vlaanderen gevolg verleenden aan de vraag van een klant om een niet-allochtone poetshulp.

Verschillende partijen riepen daarna op om praktijktests in te voeren. De overheid zou de betrokken bedrijven dan actief en systematisch laten opbellen met zogenaamde mystery callers, met de vraag om een Vlaamse poetshulp.

Groen-parlementslid Imade Annouri herhaalde dat hij dergelijke debatten “beu” is. “We voeren al jaren hetzelfde debat. Ook wij zijn voorstander van sensibilisering en zelfregulering. Maar keer op keer wordt aangetoond dat praktijktests nodig zijn als sluitstuk”, aldus Annouri.

Ook volgens Somers moeten zo’n praktijktests door de overheid het sluitstuk vormen. Volgens Somers zijn de cijfers ronduit “stuitend” en moet de “muur van discriminatie gesloopt worden”. Hij pleit voor een veel “offensievere” aanpak van het probleem.

‘Uitlokking’

Maar coalitiepartner N-VA ziet de praktijktests door de overheid helemaal niet zitten. Volgens parlementslid Hofkens dreigt de overheid zich namelijk zelf schuldig te maken aan “uitlokking” en zullen de uitgevoerde tests constant aangevochten worden op hun wettelijkheid.

Praktijktests helemaal uitsluiten doet Hofkens niet. Zo zou het bijvoorbeeld wel kunnen in een strikt geregeld gerechtelijk kader. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken pleit dan weer voor de vrije keuze. “Mensen zijn toch baas in eigen huis? In je eigen huis laat toch binnen wie je zelf wil?”. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content