Bart Somers beste burgemeester ter wereld: ‘Europees rolmodel voor integratie’

De burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open VLD) wil etnisch profileren in zijn politiezone aanpakken. © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

Mechels burgemeester en ‘Europees rolmodel’ Bart Somers is verkozen tot de beste burgemeester ter wereld. Daniël Termont, burgemeester van Gent, moest in 2015 nog met zilver genoegen nemen.

Bart Somers (Open Vld) heeft de World Mayor Prize 2016 gewonnen, en wordt zo de beste burgemeester ter wereld. Hij wordt door de organisatoren van de prijsuitreiking geloofd als een ‘stedelijk leider die getoond heeft dat mensen van vele verschillende landen en culturen elkaar tegemoet kunnen komen en trotste inwoners kunnen zijn.’

Wolfgang Müller, burgemeester van het Duitse Laht, en de Atheense burgervader Georgios Kaminis vervolledigen het podium. Alle drie worden ze geroemd om hun inzet in de integratie van migranten en het opnemen van asielzoekers en vluchtelingen in hun gemeenschappen. Daardoor zijn ze ‘Europese rolmodellen’ geworden, zo klinkt het in een persbericht.

Mechelse transformatie

De organisatie werpt volop bloemetjes naar Somers. ‘Sinds hij in 2001 burgemeester werd, heeft hij een ietwat verwaarloosde stad getransformeerd in een van de meest geliefde plaatsen in België. Tegelijk is Mechelen een rolmodel geworden voor integratie. Inwoners van Noord-Afrikaanse origine worden erkend en zien ook zichzelf als volwaardige inwoners van Mechelen,’ zo staat te lezen.

De World Mayor Prize wordt om de twee jaar uitgereikt door de in Londen gebaseerde internationale denktank City Mayors Foundation, om het ambt van burgemeester in de kijker te plaatsen. De onderscheiding is bedoeld voor een burgemeester die ‘uitzonderlijke bijdragen levert aan zijn gemeenschap en wiens visie op stedelijk samenleven relevant is voor steden over de hele wereld’. Tijdens deze editie werd er speciale aandacht geschonken aan het thema vluchtelingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content