Bart De Wever wil grondwet negeren voor confederalisme

Bart De Wever maakt het confederalisme de inzet van de verkiezingen van 2014. ‘Als de N-VA wint, dan moeten de andere Vlaamse partijen ons volgen.’ Desnoods moet de grondwet wijken.

N-VA-voorzitter Bart De Wever zet zwaar in op de verkiezingen van 2014. “Wint de N-VA, dan moeten de andere Vlaamse partijen ons volgen” in de keuze voor het confederalisme, zegt hij in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

‘Wij gaan voor de shock’

Desnoods moet de grondwet maar even wijken. “In dit land zijn de grootste veranderingen buiten de grondwet gebeurd”, zegt De Wever. “Wij gaan voor de shock. Dat kan gebeuren zonder chaos of

revolutie”, verzekert De Wever. “In 2014 moet een consensus mogelijk zijn rond confederalisme”, het principe waarbij de deelstaten via verdragen regelen vat ze nog samen willen doen en regelen.

‘Geen geloof in klassieke staatshervorming’

De N-VA-kopman wil daarvoor desnoods de grondwet even terzijde leggen. Dat gebeurde eerder al met het algemeen stemrecht, argumenteert hij.

“Niets is zo krachtig als een rijp idee. De grondwet kan later nog altijd aangepast worden”, aldus De Wever, die naar eigen zeggen niet meer gelooft in een “klassieke staatshervorming”.

‘In 2014 gaan wij voor confederalisme. Dat is ons programma.’

Vlaams Belang

De N-VA-voorzitter ergert zich nog steeds op de kritiek dat zijn partij onderdak geeft aan overlopers van het Vlaams Belang. ‘Johan Vande Lanotte was vroeger een maoïst. Frank Vandenbroucke een trotskist. Moeten we dan uitgerekend van hun partij de meeste verwijten krijgen?

Burgemeester van Antwerpen De Wever wil nog altijd niet bevestigen dat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen kandidaat-burgemeester is in Antwerpen, waar hij het dan opneemt tegen Patrick Janssens (SP.A) en Annemie Turtelboom (Open VLD) ‘Op 21 april zult u dat weten. Tot dan zeg ik niets. Maar we gaan in Antwerpen hoe dan ook de uitdaging aan. De socialisten zijn er al sinds 1921 aan de macht. Het wordt tijd dat we daar het stof afdoen.

Nog 2 jaar voorzitter N-VA

De Wever zegt in het interview ook dat hij nog maximum twee jaar voorzitter van N-VA wil zijn. ‘Ten laatste in 2014 stop ik als partijvoorzitter. Dat staat in marmer gekapt. Ik heb er dan 10 jaar opzitten. Langer zou nadelig zijn voor de partij. Ik heb al te veel politici ten onder zien gaan aan de illusie van onsterfelijkheid. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content