Bart De Wever wijst premierschap af: ‘Heb nooit die ambitie gesteld’

Bart De Wever © BELGA

‘Ik ben altijd gecharmeerd als mensen mij willen steunen in mijn politieke carrière, maar we hadden andere afspraken gemaakt’, zegt Bart De Wever over het aanbod van Kris Peeters om premier te worden.

Volgens Kris Peeters zou het normaal zijn als N-VA als grootste partij van de Zweedse coalitie de premier zou leveren. Dat aanbod heeft CD&V in de nacht van woensdag op donderdag aan voorzitter Bart De Wever gedaan, maar die heeft dat afgewezen.

De Wever zegt daarover op de Antwerpse zender atv: “Ik ben altijd gecharmeerd als mensen mij willen steunen in mijn politieke carrière, maar we hadden andere afspraken gemaakt. Die zijn natuurlijk nu veranderd en het premierschap ligt nu weer wat op de tafel. Maar de nieuwe afspraak is dat als CD&V de nieuwe eurocommissaris wil leveren, dat de liberale familie eventueel de 16 zou opnemen”.

De Wever bevestigde ook dat hij het premierschap niet ambieert: “Ikzelf heb nooit die ambitie gesteld, ik heb de ambitie om een congruente regering te maken. Als dat lukt en dat zit inhoudelijk goed, dan ben ik een heel tevreden man, maar zal ik nog altijd ook een heel tevreden burgemeester van Antwerpen zijn.

‘Coalitie is levensvatbaar’

Coformateur Kris Peeters zegt ondertussen dat er stappen vooruit zijn gezet inzake de begroting en er is een voortschrijdend inzicht. “Deze coalitie was vanmorgen levensvatbaar, en dat is ze nu ook”, aldus Peeters. “Als de coalitie niet levensvatbaar was, waren we hier nu niet”, vulde CD&V-voorzitter Wouter Beke aan. Peeters zei ook dat hij ervan overtuigd is dat “deze coalitie noodzakelijk is voor het land”.

De onderhandelaars van N-VA, MR, CD&V en Open VLD zaten vrijdag een uurtje samen om een stand van zaken van de onderhandelingen en een werkschema voor de komende dagen op te maken. Tijdens het weekend komen de coformateurs en de partijvoorzitters samen. Plaats en tijdstip werden niet bekend gemaakt. Maandag vergadert de werkgroep Begroting en dinsdag om 14 uur staat een nieuwe plenaire vergadering van de onderhandelaars van de vier partijen over de begroting op de agenda. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content