Bart De Wever: ‘Team-Elio is een slechte ploeg. Wij dragen een tegenkandidaat-premier voor’

Bart De Wever © Belga
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

N-VA overweegt toch een eigen kandidaat-premier, aldus Bart De Wever. Al sluit hij uit dat hij zelf premier of minister-president wordt.

De N-VA overweegt nu toch een eigen kandidaat-premier. Dat blijkt uit interviews van voorzitter Bart De Wever in De Tijd, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. De Wever sluit wel uit dat hij zelf premier of minister-president wordt.

De Wever kreeg in De Tijd de vraag of de N-VA met een kandidaat-premier komt. “Het lijkt me dat we dat vandaag, rebus sic stantibus, moeten doen”, antwoordt hij. “Nu staat er een slechte ploeg op het veld: team-Elio, dat zijn goal verdedigt. Onze analyse – er zijn sociaal-economische hervormingen nodig en de staatshervorming is een manier om daartoe te komen – botst op een tegenanalyse. Die luidt dat er wel resultaten zijn geboekt, dat we Griekse toestanden hebben vermeden en dat het dus veel erger had gekund.”

“Uit de peilingen blijkt dat twee derde van de Vlamingen geen Di Rupo II wil. En als je echt niet wilt dat Elio II er komt, moet je een tegenkandidaat aandragen. Dat doen we. Maar ik benadruk: rebus sic stantibus – als de omstandigheden gelijk blijven. En ze kunnen veranderen.”

De Wever geen kandidaat-premier

De burgemeester van Antwerpen sluit wel uit dat hij zelf premier of minister-president wordt. “Ik ben niet beschikbaar”, zegt hij in de Gazet van Antwerpen. “Hoe vaak moet ik dat nog zeggen?” De Wever houdt voet bij stuk dat hij het zesjarige burgemeesterschap van Antwerpen zal uitdoen. “Ik ben minstens tot 2018 burgemeester. Ik heb eindelijk een vaste job, mijn moeder was nog zo content. Er zijn nog andere mensen binnen de N-VA. En ik verkoop nog elke dag nieuwe lidkaarten.”

Wie wordt het dan wel? De Wever: “Als bij CD&V het grote boegbeeld niet de kandidaat-premier is, zegt de logica dat het voor ons ook op die manier kan.”

“België tegen PS gebruiken”

In de interviews komt De Wever terug op de idee achter de strategie die de N-VA voorbereidt. tegen “het kanteljaar 20124”. De partij wil een centrumrechtse federale regering op de been brengen die saneert, zodat “België tegen de PS wordt gebruikt”. Zo moet de PS zelf vragende partij worden voor een confederale staat, waarin ze haar eigen beleid kan voeren. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content