Bart De Wever: ‘Is het nodig dat je in één lijn van Antwerpen naar Charleroi gaat?’

Bart De Wever © Belga

N-VA ziet in de staking van de Waalse spoorbonden een nieuw bewijs dat er met ‘die linkse extremisten uit het zuiden geen land te bezeilen valt, laat staan een spoorwegmaatschappij te besturen’. De partij pleit voor een praktische splitsing van de NMBS.

‘Elk jaar geven wij 11 miljoen aan de spoorbonden om de lieve vrede te bewaren’, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in Het Laatste Nieuws. ‘Wat krijgen we in ruil? Een politieke staking.’

Om ervoor te zorgen dat Vlaamse pendelaars niet de dupe zijn van Waalse stakers, pleit N-VA dan ook voor een praktische splitsing van de NMBS. ‘Omdat een politieke splitsing politiek onhaalbaar is’, zegt Bart De Wever. ‘Ze staat niet in het regeerakkoord en er is geen meerderheid voor.’ Maar volgens De Wever kan je ook een praktische splitsing organiseren door lijnen te ontdubbelen. Antwerpen-Charleroi en Charleroi-Antwerpen: knip die door in Brussel. Perfect mogelijk’, zo klinkt het.

Lege treinen

De N-VA pleit al langer voor een splitsing van de NMBS. Omdat Vlaanderen misbedeeld is, te veel betaalt voor wat het terugkrijgt én de dupe is van altijd weer die Waalse stakers. Maar een formele splitisng van de NMBS is niet aan de orde, beseft ook De Wever. ‘Maar je kan de regionalisering van de NMBS ook in de praktijk organiseren. Is het nodig of nuttig dat je in één lijn van Antwerpen naar Charleroi gaat of van Oostende naar Luik? Staken de cheminots in Luik, dan heb je het als Vlaming zitten, terwijl je enkel vanuit Gent in Brussel wilde geraken. ‘

‘Hoeveel mensen pendelen dagelijks van Antwerpen naar Charleroi of omgekeerd?’, vraagt De Wever zich verder af. ‘Charleroi-Brussel en Antwerpen-Brussel, dat zijn de drukke trajecten. Maar wat zie je nu? Van Brussel tot Antwerpen rijdt de trein leeg om daar pendelaars op te pikken die naar Brussel moeten, waarna de trein leeg doorrijdt naar Charleroi.’ (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content